Hlavní obsah

Animální masakr. Ondra v Moravském krasu přelezl druhou nejtěžší cestu na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chladné počasí posledních dnů přálo extrémnímu lezení! Výsledek? Adam Ondra na Holštejně v Moravském krasu provedl úspěšný prvovýstup cesty Zvěřinec, kterou oklasifikoval obtížností 9b+. Podle Ondry jde o jasně nejtěžší lezeckou linii v České republice a druhou nejobtížnější cestu vůbec po Silence v norském Flatangeru.

Foto: Petr Chodura

Adam Ondra vylezl v Moravském krasu druhou cestu obtížnosti 9b+.

Článek

Ondra se pustil do projektu v sektoru Lidomorna letos v dubnu. „Chtěl jsem během očekávání narození syna něco blízko domova, ale k finiši jsem se nedostal. Přes léto bylo příliš teplo a na skálu jsem se vrátil až na podzim. Teplé podmínky přesto extrémnímu lezení v Moravském krasu moc nenahrávaly a všechno se sešlo až 20. listopadu," líčila česká hvězda sportovního lezení.

Úspěšný přelez se Ondrovi v neděli povedl i přes mrazivé počasí. „Byla poměrně zima, díky ní ale bylo dobré tření a skála byla suchá. Rozlezl jsem se, pak jsem se jel domů ohřát a pak se vrátil na ostrý pokus," popisoval trojnásobný mistr světa a majitel kompletní medailové sbírky z letošního mistrovství Evropy v Mnichově.

Ondra po přelezu cestu pojmenoval Zvěřinec a přidělil jí obtížnost 9b+. „Je to určitě nejtěžší cesta v České republice a pro mě osobně je to druhá nejtěžší cesta v životě hned po Silence v Norsku," připomněl svůj přelomový projekt, který dostal jako první na světě obtížnost 9c.

Foto: Petr Chodura

Adam Ondra v cestě Zvěřinec.

V oblasti Holštejn jde o další stopu Ondrova lezeckého génia. „Holštejn je pro mě srdcová záležitost, strávil jsem tady od dětství spoustu času a udělal jsem tady řadu přelomových výstupů. V roce 2007 jsem tady ve čtrnácti letech udělal prvovýstup cesty Perla východu, což bylo první 9a v České republice. V roce 2011 jsem udělal cestu Perlorodka, které jsem dal obtížnost 9a+, ale dnes myslím, že to je 9b. Právě s cestou Perlorodka sdílí Zvěřinec jedno místo, i když v lehčím terénu," vyprávěl.

V Moravském krasu už Ondra jednu cestu s klasifikací 9b+ otevřel, nová linie je ale ještě těžší. „Před devíti lety jsem udělal cestu Vasil Vasil ve Sloupu, které jsem dal taky obtížnost 9b+. Zvěřinec je ale výrazně těžší. Ale není pro mě zas tak těžký, abych mu dal klasifikaci 9c," dodal šestý muž z loňských olympijských her v Tokiu.

Foto: Petr Chodura

Adam Ondra v Moravském krasu.

Reklama