Hlavní obsah

Unikátní výkon, při kterém se tají dech! Tři sportovkyně se zapsaly do historie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nic pro začátečníky, brutální linie Rayu ve španělských horách by byla výzvou i pro borce formátu Adama Ondry. O historický zápis v jižní stěně věže Peña Santa de Castilla se nyní postaraly tři zkušené lezkyně, které provedly teprve druhý volný přelez šestnáctidélkové cesty s obtížností 8c.

První čistě ženský tým zdolal extrémní big wall Rayu ve Španělsku. Video: Reuters

 
Článek

Sasha DiGiulianová, Matilda Söderlundová a Brette Harringtonová se navíc zapsaly do historie jako první čistě ženský tým, který zdolal 610 metrů dlouhou linii ve vápencovém masivu Picos de Europa, který je součástí Kantaberského pohoří na severu Španělska.

Horolezkyně v oblasti působily od konce srpna, kdy se začaly seznamovat se záludnostmi extrémně náročné linie, jíž v roce 2020 vytyčila a úspěšně volně přelezla bratrská dvojice Iker a Eneko Pouovi a Kico Cerdá. Hned v úvodních sedmi délkách vyletí obtížnost na 7b a kromě fyzické náročnosti je lezení i zkouškou psychiky kvůli minimálnímu fixnímu jištění. Po třísetmetrovém úvodu přichází klíčových šest délek, v nichž sportovní obtížnost graduje až na 8c s neustávající nutností dojišťování vlastním materiálem.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Brette Harrington (@bretteharrington)

Lezkyně se ale nakonec úspěšně popraly nejen s lezeckými obtížemi, ale rovněž s nepřízní počasí. „Zvládly jsme to! Druhý výstup a první ženský výstup na Rayu. Jedná se o nejtěžší big wall vylezený ženským týmem," napsala jedna z úspěšných lezkyň DiGiulianová na svém Instagramu. „Střídaly jsme se ve vedení a všechny délky vylezly volně. Jsem na náš tým velmi pyšná," dodala americká mistryně světa ve sportovním lezení z roku 2011.

Reklama

Související témata: