Hlavní obsah

Budu mezi posledními, bál se Ondra po semifinálovém masakru. Pak bouřlivě slavil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po semifinále byl vyčerpaný, těžko sbíral síly. Když ale lezec Adam Ondra viděl finálovou stěnu, rázem ožil. Na mistrovství Evropy v Mnichově ji zvládl nejlépe ze všech finalistů a k sobotnímu bronzu z boulderingu přidal ve své parádní disciplíně zlato!

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Adam Ondra a jeho radost z evropského zlata.

Článek

Zaplněný Königsplatz hnal jednoho z nejlepších lezců současnosti vzhůru stěnou. „Mnichov je lezecké město, kousek od Alp a lidi tomu rozumí. Vědí, kde je těžké místo a fandí se a kdy se odpočívá,“ oceňoval 29letý Ondra.

Vylezl 37 chytů, k dalšímu už jen zvládl natáhnout ruku. Stejně jako stříbrný Slovinec Luka Potočar. „Zásadní problém byl, že už jsme nemohli. Ale ten další krok byl opravdu náročný,“ říkal. V jeho prospěch hrálo lepší umístění v semifinále.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Adam Ondra je mistrem Evropy!

Zbýval jeho vítěz, Rakušan Jakob Schubert. Ondra už ho sledoval z gauče pod stěnou, kde seděl s ostatními závodníky. „To je strašný, nesnáším to, proto radši semifinále vyhrávám,“ usmíval se. „Myslel jsem, že se dostane na stejné místo, spadne a vyhraje díky lepšímu semifinále. Ale v jednom místě se bál zariskovat a začal bojovat, to už jsem věřil,“ líčil.

Když Schubert spadl, bylo jasné, že Ondra po dvou letech opět získá zlato v této disciplíně. Fotografové ho nemuseli vybízet, aby dal své emoce najevo. Však už po svém finále zvesela bubnoval spolu s veverkou Gfreidi, maskotem evropských šampionátů, pak se objímal s trenérem, přijímal gratulace od soupeřů a užíval si aplausu publika.

„Mám to nastavené tak, že na skalách preferuju být sám, ale závody se dělají pro lidi,“ popisoval Ondra. Přitom mu hlavou běžely vzpomínky na odpoledne, kdy ho semifinále zcela vyčerpalo. „To byl masakr. Bál jsem, že budu ve finále mezi posledními,“ neskrýval.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený vladek zumr (@vladek_zumr)

„Dělal jsem v semifinále chyby, a když bojujete o každý krok, stojí to spoustu sil. Ale pak jsem si lehl, dal šlofíčka a začal se postupně probouzet. A hlavně mi pomohla prohlídka, ta cesta se mi líbila, a to mě nakoplo zpátky,“ popisoval.

Ve čtvrtek ho čeká finále v olympijské dvojkombinaci, kde se vedle obtížnosti leze bouldering, v němž byl v sobotu bronzový.

Reklama

Související témata: