Hlavní obsah

Caban jako první Čech pokořil nejvyšší hory všech světadílů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horolezec Miroslav Caban, který zítra oslaví 60. narozeniny, jako první Čech dokázal pokořit nejvyšší hory všech sedmi světových kontinentů. Po legendárním Reinholdu Messnerovi byl teprve druhým člověkem, jenž to zvládl bez použití kyslíkového přístroje. Rodák ze středoslovenského Brezna se přitom na horolezectví dal, až když mu bylo přes 30 let. První velký úspěch zaznamenal v roce 2001, kdy se při výstupu na legendární a mimořádně obtížnou horu K2 dostal až do výšky 8000 metrů. V dosažení samotného vrcholu mu však zabránilo špatné počasí.

Foto: Profimedia.cz

Horolezec Miroslav Caban

Článek

Chuť si Caban spravil o rok později na Mount Everestu, na jehož špičku vystoupil bez kyslíku. Stejný kousek se mu podařilo zopakovat v letech 2004 a 2005 také na dalších šesti vrcholcích, jež jsou považovány za nejvyšší hory jednotlivých kontinentů.

Kromě něj to z českých horolezců dokázali ještě Vladimír Nosek, Pavel Bém, Renata Chlumská, Ivo Grabmüller a Radek Jaroš. Vedle horolezectví je velkou zálibou Miroslava Cabana fotografování. Oba své koníčky přitom dokázal skloubit, a je tak autorem řady jedinečných panoramatických záběrů hor a divoké přírody. Hrál také závodně volejbal.

Reklama