Hlavní obsah

Češi v Karákorámu stále čekají na počasí, už jen ve třech

PRAHA

Parafrází titulu populární knihy Karla Poláčka se po několika dnech odmlky opět ozvali členové expedice Double Gasherbrum. „Bylo nás pět, zůstali jsme tři,“ konstatoval ze základního tábora pod osmitisícovými Gasherbrumy Radek Jaroš. Po plánovaném odjezdu televizního reportéra Stanislava Bartůška totiž základní tábor v pákistánském pohoří Karákorám opustil zdravotních důvodů také Martin Havlena.

Foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Pohled na Gasherbrum II, kdy ještě horolezcům počasí přálo.

Článek

„Operace kolene čtyři týdny před odletem přece jen zanechala stopy. A poslední sestup, kdy jsme se bořili po pás do sněhu a propadali se do trhlin, kolenem hnul a zranění přišlo opět k životu. Do kopce Martin problémy neměl, ale při sestupu koleno zlobilo. A je pravda, že profil a obtíže cesty jsou takové, že vláčet tak mohutného chlapa někde nad 7000 metrů by šlo hodně těžce,“ napsal na svém webu expediční lídr Jaroš.

„Bylo to těžké rozhodnutí, ale zodpovědné! Martin nám bude chybět, protože ztrácíme kámoše, překladatele, kuchaře, baviče a medvídka mývala v jedné osobě. Proto jsme si slíbili, že se budeme na jeho počest mýt. Už jsme losovali a každý týden se jeden z nás vykoupe,“ dodal pro odlehčení Jaroš.

Čekání na mrtvém bodě

Čeští horolezci v dosavadním průběhu expedice postavili druhý postupový tábor na normální výstupové trase na Gasherbrum II.ve výšce 6400 metrů. Jejich další postup ale zastavilo sněžení, které je donutilo sestoupit zpět do základního tábora. „Pak přišly dva pěkné dny, ten druhý ale právě končí a čekáme na příchod třídenního sněžení. Nemělo smysl zkusit vyrazit nahoru. Dál než do C2 bychom se stejně nedostali. Jediný smysluplný počin by bylo odskočit si na Gasherbrum I a zkusit postavit stan minimálně v 6500 metrech. To kvůli sestupu, až se vydáme na Gasherbrum I novou cestou. Ale touhle dobou na hoře zatím nikdo nepracoval a tahat cesty na dvou osmách najednou nejde,“ líčil zklamaně Jaroš.

Všechny expedice v základním táboře uvázly na mrtvém bodě. „Díky velkému množství sběhu a lavinovému nebezpečí se řeší co dál. Nejhorší je, že pokud se potvrdí předpověď, tak ztratíme minimálně den dva čekáním, až kopec opadá od lavin. Teprve potom můžeme vyrazit do akce,“ poznamenal Jaroš.

Začátek nového týdne ale přinesl do českých stanů alespoň trochu optimismu. „Zatím je nečekaně slušně. Oba poslední dny zasněžilo, ale nijak dramaticky. Pravda, nevíme přesně co se děje za rohem, na Gasherbrum II nevidíme. Ale kéž by tohle bylo ono špatné počasí a od úterý se to zlepšovalo. Pak by se naše šance na pokus o vrchol výrazně lepšily i přes naši ne zcela ideální aklimatizaci,“ doplnil s nadějí Jaroš v pondělí.

Reklama

Související témata: