Hlavní obsah

Skvělá zpráva! Ondra je ve finále: Infarktové čekání i splněný sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po absolvování čtyř semifinálových boulderů s bilancí dvou topů a jedné zóny nevěřil, že ještě může proklouznout mezi elitní šestici. Jenže další favorité zaváhali a český sportovní lezec je ve finále domácího Světového poháru v boulderingu, které na pražské Letné vypukne v sobotu ve 20:00. „Nejdramatičtější čekání,“ popisuje, jak prožíval výkony závodníků, kteří nastoupili po něm.

Foto: Sport.cz

Adam Ondra považuje postup do finále domácího Světového poháru v boulderingu za splněný sen.

Článek

„Absurdní průběh, infarktové čekání. Po mně šli kluci, u kterých bych nevěřil, že vypadnou. O to více si postupu cením. Bouldery pro mě byly hrozné, vůbec mi neseděly. Postoupil jsem hlavně díky tomu poslednímu, ale kdybych se na něj podíval dříve, myslel bych si, že nemám šanci ho vylézt. Jenže povedlo se to hned na druhý pokus," culí se Ondra.

První boulder se mu nepovedl, na druhém si dle svých slov splnil povinnost a topoval. Klíčové bylo zvládnutí zóny ve třetí části semifinále. „Dal jsem ji v posledních deseti sekundách. Ani nevím, jakým zázrakem, ale bez ní bych vypadl. Možná jsem byl unavenější a zhoupl se trochu méně. Čas topovat už nebyl," dodává třicetiletý rodák z Brna mířící už za manželkou a svým synem Hugem. „Možná lépe, kdyby tohle drama prospal," vtipkuje.

Vyhlídky na sobotní večer jsou dobré. Ondra měl jako hlavní cíl prokousat se páteční kvalifikací. „Postup do finále je sen, moc jsem si to přál," říká i v souvislosti s několikatisícovým domácím publikem. „Do určité míry jsem spokojený, že diváci nepřijdou jen tak a užijí si tu správnou atmosféru," vzkazuje.

Konečné umístění nejlepší český lezec příliš neřeší. „Teď už je to skoro jedno. Na boulderovém světovém poháru jsem po dlouhé době a každým rokem je to větší ruleta. Mám padesátiprocentní šanci být na bedně. Záleží hodně na štěstíčku. O to je finále možná divácky zajímavější, ale krutější pro nás," má jasno.

Podporu fanoušků si tak bude chtít užít co nejvíc. Tvrdí, že k již zmíněné zóně na třetím semifinálovém boulderu ho dotlačili právě oni. „Je to obrovský úspěch a už nemám co ztratit," hlásí ještě jednou Ondra.

Adam Ondra má za sebou kvalifikaci. Kvůli extrémní nervozitě se povzbuzování diváků snažil nevnímatVideo: Sport.cz

Reklama