Hlavní obsah

Ondra chválí čističe a vyhlíží semifinále: Budu uvolněnější, slibuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O postup se rozhodně bál. „Po třetím boulderu jsem nevěděl, jestli mám vůbec nějakou šanci," říká sportovní lezec Adam Ondra, který na domácím Světovém poháru v boulderingu na Letné nakonec ze sedmého místa své skupiny proklouzl mezi dvacítku nejlepších a v sobotu v poledne ho čeká semifinále a případné večerní finále.

Adam Ondra má za sebou kvalifikaci. Kvůli extrémní nervozitě se povzbuzování diváků snažil nevnímatVideo: Sport.cz

 
Článek

Topoval jste nakonec tři bouldery z pěti, věřil jste po dokončení kvalifikace, že půjdete dál?

V moment, kdy jsem vylezl poslední, jsem žádné výsledky nevěděl. Spíše jsem si myslel, že to nevyjde. Byl jsem ale průběžně sedmý, což mi dávalo celkem velkou naději. Kvalifikace je vždy extrémně nervózní, přeci jen ze sta závodníků jde dál pouze dvacet. Stačí jeden boulder nepochopit, druhý vám nesedne a už máte velmi malou šanci. Semifinále bude uvolněnější. Stresovalo mě, že bych nepostoupil, hlavně před českými fanoušky, což by hodně bolelo. Je to určitě jiné než kterýkoliv jiný světový pohár.

Proč se vám nepodařilo vylézt hned první boulder?

Možná jsem mohl zkoordinovat výměnu ve dvouprstové dírce dříve, ale otázka je, jestli jsem měl na další krok. Mám radost, že jsem se dostal alespoň do zóny. Je fakt, že dvouprstovky zrovna nemám v lásce. Existuje mnoho kroků, typů úchopu, většina mi jde, ale tohle zrovna ne, a když ho stavěči použijí, mám nevýhodu. Snažím se na tom pracovat, ze slabé stránky to dokážu posunout do průměru, ale když tento krok bude rozhodovat, nikdy nevyhraji.

Zamával s vámi úvodní nezdar?

Kdybych si byl jistý, že jsem měl boulder dát, rozhodil bych se daleko snadněji. Tady těžko říct, jestli jsem na něj měl. Neúspěch na začátek mě tolik neovlivnil, to možná více na třetím boulderu.

Foto: Sport.cz

Zaplněná Letenská pláň sleduje Adama Ondru během kvalifikace Světového poháru v boulderingu na Letné.

Právě tam jste vypadal nejvíce bezmocně.

Měl jsem pocit, že ani nemám naději na úspěch. Někdo určitě umí ustát oblou strukturu lépe. Sám jsem zvědavý, jak ostatní kluci trojku zvládli. Vůbec nemám ponětí, jak to mělo být. V tu dobu jsem vůbec nevěděl, jestli ještě existuje nějaká šance na postup.

Poslední dva se vám ale podařilo zdolat na první pokus. Tušil jste od začátku, že je zvládnete?

U čtyřky a pětky jsem věděl, že jsou pro mě a bylo těžké na nich chybovat. Přišel jsem splnit svoji práci. Čtyřka se mohla lézt dynamicky i staticky, zvolil jsem druhé konzervativní řešení, abych to dal na první pokus a šel pryč. Ale pyšný jsem hlavně na dvojku, kde jsem neztratil tolik pokusů, což je pro konečné pořadí hodně důležité.

Celkově tedy převládá spokojenost?

Kdybych bouldery viděl předem, myslel bych si, že přesně s takovou úspěšností dopadnu. Fyzicky jsem dobře připraven. Možná mě pár pokusů stála nervozita, v rozhodujících momentech jsem se však udržel.

Před závody jste měl strach ze špinavějších chytů a teplého počasí. Potvrdily se obavy?

Bouldery nebyly tolik o tření a ani takové teplo nakonec nepanovalo. Chyty byly docela dobré, čističi jsou svědomití. Možná taky kvůli tomu, že jsem šel na řadu já, výhoda domácího prostředí (úsměv).

Jak budete trávit volný čas před sobotním semifinále?

Manželka s malým Hugem jsou akorát na cestě z Brna sem do Prahy, takže jim jdu naproti na nádraží a zbytek dne strávíme společně. Zítra už mi budou fandit na místě. Závody z hlavy určitě vytěsním. Nervozita vyčerpává, sama přijde třeba hodinu dvě před zítřejším startem.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články