Hlavní obsah

VIDEO: Jaroš a spol. zvládli cestu pod Gasherbrumy za pouhých deset dnů

PRAHA

Přesně deset dnů trval členům expedice Double Gasherbrum 2010 přesun mezi Prahou a základním táborem pod oběma osmitisícovými obry, které jsou cílem českých horolezců. Expresní postup výrazně nezpomalil ani čerstvý sníh na ledovci Baltoro a expedice mohla na začátku týdne vyslat do éteru: Stavíme základní tábor.

Foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Cesta do základního tábora pod Gasherburmy.

Článek
Fotogalerie

Radek Jaroš, Petr Mašek, Libor Uher, Stanislav Bartůšek a Martin Havlena po příletu do hlavního města Pákistánu Islamábádu ještě pokračovala vzduchem do Skardu, které je branou do Karákorámu. Následoval přesun na korbách džípů do Askole, odkud již museli Češi po svých. „Bomba! Za tři dny jsme v 3033 metrech a hlavně na začátku treku,“ pochvaloval si Jaroš hladký postup. „Cesta do Askole byla dobrodružná jako vždy. Jeden z mostů byl stržený, ale šlo to objet potokem,“ doplnil Uher před startem pochodu po ledovci Baltoro.

Cesta do základního tábora pod Gasherbrumy.foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

O téměř 600kilový expediční náklad se v Askole rozdělilo 71 nosičů a výprava začala pomalu nabírat výšku. „Sice nám ve Skardu říkali, že byly největší deště za dvacet let, řeka šla ale poprvé co pamatuji brodit. Tím jsme výrazně urychlili postup, i když nám málem uplaval styčný důstojník,“ popisoval se smíchem Jaroš. „Na druhou stranu to je ale známka toho, že nahoře je zima a sníh netaje. Co to znamená pro nás,“ vyjádřil drobnou  obavu nejúspěšnější český himálajista, který již zdolal devět osmitisícovek.

Cesta do základního tábora pod Gasherburmy.foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Po vstupu na druhý největší ledovec planety se musela expedice začít probíjet čerstvým sněhem. „Potkali jsme trekaře a ti říkali, že nad 4000 metrů je moc sněhu,“ lamentoval ještě před opuštěním tábořiště v Paju Uher. „V sobotu sněžilo skoro celý přesun, proto jsme šli jen pět hodin. Zato v neděli jsme se kousli. Vstávačka ve čtyři hodiny a devět hodin na cestě. Pral do nás kulatý vrah, všude mega povoleného sněhu, bořili jsme se po pás. Strašná dřina. Ale v pondělí jsme v základním táboře, což je hustý,“ chechtal se Jaroš.

Libor Uher (vlevo) a Stanislav Bartůšek během pauzy na cestě do základního tábora pod Gasherburmy.foto: archiv expedice Double Gasherbrum 2010

Sníh se na českou výpravu sypal i po příchodu do základního tábora. „Ale to nevadí. Nosiči složili sudy a okamžitě prchli pryč. Je tu pouze jedna kanadská expedice, jinak nikdo. Vybalujeme a zvykáme si na výšku 5100 metrů. Bydlíme přímo pod úžasnou stěnou Gasherbrumu I, ledopád vypadá strašidelně. Za tři dny začneme hledat cestu přes trhliny a dělat vynášky…,“ nastínil další plány Uher.

Reklama

Související témata: