Hlavní obsah

Basketbal pláče. Odešel Big Bob, legenda NBA s obří velikostí bot

Zámořská NBA drží smutek. Ve věku 73 let v úterý zemřel Bob Lanier, jedna z hvězd elitní soutěže, která v 70. letech zářila po boku legendárního Kareema Abdula-Jabbara. Podle serveru The Athletic bojoval člen Síně slávy od roku 2019 s rakovinou močového měchýře.

Foto: Stuart Ramson, ČTK/AP

Setkání legend v roce 2004 při vyhlášení cen Nováček roku NBA. Julius "Dr. J" Erving (vlevo) a Bob Lanier.

Článek

Lanier odehrál v NBA čtrnáct sezon v dresu Detroitu Pistons a Milwaukee Bucks a mohl se chlubit kariérním double-double: v průměru totiž zaznamenával 20,1 bodu a přes deset doskoků na zápas. Svou pouť slavnou soutěží odstartoval v roce 1970, kdy jej Detroit získal jako jedničku draftu.

Do Síně slávy byl slavnostně uveden v roce 1992 společně se svými botami, jejichž obří velikost jej proslavila stejně jako umění na palubovce. Lanier totiž potřeboval obuv americké velikosti 22, což v evropských normách odpovídá číslu 56.

Zástupce společnosti Converse Gary Stoken sice na konci 80. let mýtus o „lodích" slavného hráče korigoval tvrzením, že obouval velikost 18,5. „Ta dvaadvacítka byla v míře pro Koreu," tvrdil Stoken. Ani to ale neotřáslo faktem, že noha „Big Boa" byla zkrátka obří. „Spoustě lidí se do mé boty vejdou obě nohy," prozradil Lanier s úsměvem magazínu HOOP.

Foto: Steve Pyle, ČTK/AP

Bob Lanier (vpravo) v roce 1981 v dresu Milwaukee Bucks.

Rodák z Buffala na sebe výrazně upozornil v univerzitním týmu St. Bonaventure, kde odehrál tři sezony s průměrem 27,6 bodu a víc než 15 doskoků na zápas. V roce 1970 Lanier pomohl týmu v NCAA do Final Four, kvůli zranění kolene se ale do hry nedostal a „Bonnies" vypadli v semifinále.

Zranění poté provázela i jeho kariéru v NBA, přes potíže s ramenem, zády, loktem, rukou a palcem u nohy ale Lanier dokázal na hřišti zářit. Neměl sice tak precizní střelu jako největší hvězda té doby Abdul-Jabbar, dokázal ale skórovat zpod koše i z dálky a měl tak pod kontrolou celou palubovku. Mimo to proslul vysoce fyzickou a tvrdou hrou a několikrát se dostal přímo na palubovce do potyčky.

I přes herní výjimečnost - osmkrát si zahrál Utkání hvězd - se ale Lanier nikdy nedočkal výrazného úspěchu v play off, s Detroitem vyhrál ve vyřazovacích bojích jen jednu sérii. Po uzavření bohaté kariéry byl víc než tři dekády jedním z ambasadorů NBA a poradcem bývalého komisionáře Davida Sterna i jeho nástupce Adama Silvera.

"Po celém světě předával hodnoty naší hry a pozitivně motivoval mladé lidi k lásce ke sportu. Byl jedním z nelaskavějších a nejupřímnějších lidí, jaké jsem potkal," uvedl Silver v prohlášení NBA po Lanierově úmrtí.

Reklama