Hlavní obsah

Basketbalisté Floridy obhájili prestižní univerzitní titul

ATLANTA

Basketbalisté Floridy obhájili prestižní titul v celoamerické univerzitní soutěži NCAA. V pondělním finálovém utkání před téměř 52 000 diváky v Atlantě porazil tým Gators soupeře z Ohia 84:75. Zopakovat po roce prvenství v populární soutěži se podařilo naposledy univerzitě Duke v letech 1991 a 1992.

Foto: REUTERS/Tami Chappell

Hráči Floridy oslavují obhajobu trofeje NCAA.

Článek

Poraženému celku Buckeyes nepomohl k triumfu ani devatenáctiletý pivot Greg Oden, který je považován za kandidáta na hlavní hvězdu červnového draftu, pokud opustí školu.

V utkání dosáhl jasně nejlepších statistik ze všech hráčů, když nastřílel 25 bodů a doskočil 12 míčů, jeho spoluhráči ale propadli při střelbě tříbodových košů. Pro hlavního papírového favorita turnaje skončila série 22 vítězných zápasů, čekání na druhý titul v historii trvá už 47 let.

Z úspěšné obhajoby se naopak s floridským mužstvem trenéra Billyho Donovana znovu radoval i syn slavného francouzského tenisty Yannicka Noaha Joakim, třebaže na rozdíl od loňského ročníku, kdy byl vyhlášen nejužitečnějším hráčem finálového turnaje, nebyl hlavním tahounem. Tím byl podle odborníků, kteří rozhodují o ocenění MVP, křídelní hráč Corey Brewer, autor finálových 13 bodů a osmi doskoků.

Floridská univerzita zažila veleúspěšnou sezónu, protože před basketbalovým turnajem se stali národními šampióny i hráči amerického fotbalu. Shodou okolností rovněž po finálovém vítězství nad Ohio State. Takový double se ještě žádné škole v USA nepodařil.

Reklama

Související témata: