Hlavní obsah

Basketbalisté v Lille slaví. Hrát o Rio znělo troufale, ale je to realita

Lille/Praha

Mohou slavit. Čeští basketbalisté zakončili evropský šampionát v Lille parádním způsobem a jejich velkým úspěchem je nejen konečné 7. místo, ale hlavně postup do olympijské kvalifikace. „Je to báječný pocit, jsme teď všichni plni emocí,“ říkal kapitán Jiří Welsch, který tak může odložit reprezentační důchod.

Foto: Profimedia.cz

Zkušený Jiří Welsch po úspěchu na evropském šampionátu může myšlenky na sportovní důchod odložit.

Článek

„Jsem hrdý na všechny kluky, že v sobě ještě našli sílu vybojovat, co jsme tady chtěli utrhnout," dodával. Možnost utkat se příští rok v kvalifikaci o OH je pro národní tým skutečně báječná odměna. „Povedlo se nám získat to, pro co jsme sem přijeli. Na začátku zněla šance hrát o Rio možná troufale, ale teď je realitou," prohlásil trenér Ronen Ginzburg. „Když jsem vzal tuhle práci a někde jsem řekl, že budeme hrát o olympiádu, tak se mi všichni smáli. Občas se sny plní, takže se chceme porvat i o to Rio," řekl na tiskové konferenci izraelský trenér českého výběru

Česko se s Lotyšskem potkalo už v základní skupině, kde soupeř na domácí půdě vyhrál 72:65. V utkání o 7. místo ale Češi nechali zapomenout na souboj z Rigy, který jim vyloženě střelecky nesedl. V Lille bylo všechno úplně jinak, 57 českých bodů za první poločas je unikátem, to nikdo za prvních dvacet minut na šampionátu nedal. „Předvedli jsme nejlepší možný výkon. Bylo to hodně o morálce, ukázali jsme ji a plní se nám velké basketbalové sny," radoval se pro Radiožurnál rozehrávač Tomáš Satoranský.

Konec dobrý, všechno dobré a pro české basketbalisty to platí zvlášť. „Skvěle jsme zvládli pro nás oba nejdůležitější zápasy turnaje, osmifinále proti Chorvatům i souboj s Lotyši o poslední místenku do kvalifikace. Bylo to to čistě o tom, kdo to ubojuje, získá důležité balóny," vykládal Vojtěch Hruban, který patřil mezi střídající hráče, kteří dodali národnímu týmu potřebnou energii.

Soupeři vrátili prohru i s úroky„Začátek nebyl úplně dobrý, hlavně v obraně, dostávali jsme spoustu jednoduchých košů. Ale pak jsme do toho šlápli," líčil Hruban. „Hnalo nás i vědomí, že Lotyši nejsou lepší než my, aby nás porazili dvakrát na jednom turnaji. Zaskočili nás doma, ve svém prostředí, my jsme jim to teď vrátili i s úroky," uvedl pro ČTK Welsch.

Nejlepší české umístění na ME od rozdělení Československa navíc zajišťuje národnímu týmu navíc i účast na šampionátu v roce 2017. Dosud byla maximem 11. příčku z ME 1999, k níž přispěli i veteráni současného výběru Welsch s Bartoněm. V československé éře vybojovali basketbalisté 12 medailí včetně zlata z roku 1946. Poslední cenný kov získali díky stříbru roku 1985, při společné derniéře o šest let později skončili šestí.

Olympijská kvalifikace v červenci čeká Česko, Francii, Srbsko, Řecko, Itálii, Angolu, Tunisko, Senegal, Portoriko, Kanadu, Mexiko, Nový Zéland a 2. - 4. tým z říjnového mistrovství Asie. FIBA po určení pořadatelů ještě doplní tři země na divokou kartu podle kontinentálního klíče.

Kvalifikace se odehraje až měsíc před OH souběžně na třech dosud neurčených místech ve formě turnajů po šesti a jejich tři vítězové postoupí do Ria. Tam mají start už nyní zaručený USA, Brazílie, Španělsko, Litva, Venezuela, Argentina, Nigérie, Austrálie a k nim se přidají asijský šampión a zmínění tři vítězové kvalifikačních turnajů.

Reklama

Související témata: