Hlavní obsah

Česká republika - Makedonie 24:24Bod s Makedonií nechal házenkářům jen maličkou šanci na postup

Herning

Potřebovali nutně vyhrát, aby oživili šanci na postup, jenže získali pouze bod. Remíza s Makedonií 24:24 nechává českým házenkářům na mistrovství Evropy v Herningu pouze maličkou šanci, aby pro ně čtvrtečním večerním zápasem s domácími Dány účinkování na šampionátu neskončilo. Vyhlídky reprezentantů na proklouznutí mezi dvanáct nejlepších mužstev na turnaji může výrazně ovlivnit výsledek souboje Rakouska s Makedonií. Zatím proti nim mluví ale mínus deset gólů ve skóre. Ze skupiny A postoupí dál první tři týmy.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Český házenkář Filip Jícha (vpravo) střílí na branku Makedonie. Zablokovat se ho snaží Ace Jonovski.

Článek

Češi i Makedonci vstoupili do šampionátu výraznou porážkou, takže v jejich vzájemném souboji šlo i o to, kdo dřív najde poztrácenou herní pohodu. Ze začátku to byl soupeř, který po deseti minutách vedl 5:2. Táhl ho neudržitelný kanonýr Lazarov, naštěstí ale český prapor zvedl výborně chytající Štochl, jemuž se snažil hodně pomáhat obranný blok.

Právě obětavé zákroky brankáře umožnili českým reprezentantům čtyřgólovou šňůru. Po ní se dostali do vedení (7:6) a těsný náskok pak udrželi až do konce poločasu. Mohl být i výraznější, jenže Jícha během první části nedal dvě sedmičky, což přece jen poznamenalo jeho sebedůvěru.

Postupný útok představoval pro obě mužstva značný problém, Makedonci ale měli Lazarova a jeho tři góly v rychlém sledu znamenaly zase obrat ve skóre. Jícha se s ním sice pouštěl do střeleckého dostihu, jenže nebyl ani zdaleka tak úspěšný a navíc české mužstvo přibrzdilo dvojité vyloučení.

Pomoci mohou Rakušané

Ve 42. minutě se národní tým dostal do potíží, když prohrával už 14:17, přičemž jedenáct branek soupeře do té doby obstarala hvězda Barcelony Lazarov. Makedonci hlavně díky němu našli klid i jistotu, navíc do hry přidávali stále víc zákeřnosti. Tři české rychlé brejky sice zařídily vyrovnání, jenže zbytečnými chybami a zbrklou střelbou reprezentanti zase nabídli možnost získat navrch rivalovi.

Šest minut před koncem za stavu 21:21 bylo vše otevřené, jenže u Makedonců zase gólově zaúřadoval Lazarov. Stejnou kartou ale oplatil Horák, spojka z bundesligového týmu klubu Füchse Berlín obstarala tři poslední branky českého mužstva, které stále jen dotahovalo. Důležitou roli měli i gólmani, Ristovski vychytal Jíchu, na druhé straně Štochl chytil v 58. minutě Lazarovovi sedmičku. V dramatickém závěru mohl rozhodnout Jícha. V poslední sekundě měl k dispozici devítimetrový hod, šikovně obstřelil zeď, o pár centimetrů však branku minul.

„Mám dobrý pocit z nasazení, splnili jsme si vše, co jsme si pro utkání předsevzali, jenže pocit zklamání převažuje. Ne nad výkonem, ale nad tím, že cesta ze skupiny se teď už zdá velmi složitá. Přes nejhorší pozici ale zkusíme osud zlomit. Už to ale nemáme jen ve svých rukou," hodnotil trenér Vladimír Haber.

Dělba bodů rozhodně nahrává víc Makedonii, takže pokud neprohraje s Rakouskem, tak zřejmě postoupí. Česko se musí pokusit o zázrak proti Dánsku nebo spoléhat na pomoc Rakušanů, že nadělí balkánskému celku stejný debakl jako nám.

Mistrovství Evropy v házené mužů v Dánsku:
Skupina A (Herning):
Česká republika - Makedonie 24:24 (11:10)
ČR: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář, Horák, Hrstka, Jícha, Jurka, Kasal, Kubeš, Mráz, Sklenák, Sobol, Stehlík, Šindelář, Vančo.
Nejvíce branek: Horák 8, Jícha 6, Jurka 4 - Lazarov 12, Mirkulovski 3, Manaskov, Dimovski, Georgievski všichni po 2. Rozhodčí: Stark, Stefan (oba Rum.). Sedmimetrové hody: 4/2 - 8/6. Vyloučení: 4:3.
Dánsko - Rakousko 33:29 (18:12)
Tabulka skupiny A:
1.Dánsko220062:504
2.Rakousko210159:532
3.Makedonie201145:531
4.ČR201144:541
Skupina B (Aalborg):
Maďarsko - Island 27:27 (16:15)
Španělsko - Norsko 27:25 (12:8)
Tabulka skupiny B:
1.Španělsko220061:524
2.Island211058:533
3.Maďarsko201154:611
4.Norsko200251:580

Reklama

Související témata: