Hlavní obsah

Brexit komplikuje budoucnost sportovních hvězd ve Velké Británii

Odchod Velké Británie z Evropské unie, pro který se v referendu vyjádřilo téměř 52 procent občanů, ovlivní také sportovní dění v zemi. Kromě fotbalu značně zasáhne i do velmi populárních sportů ragby a kriket, odkud hrozí odliv značné části zahraničních hráčů.

Foto: Ed Sykes, Reuters

Eoin Morgan z Anglie v utkání proti Srí Lance. Právě kriket je jedním ze sportů, které značně ovlivní brexit.

Článek

Mnoho ragbistů působících v Aviva Premiership hraje díky Dohodě z Cotonou, tedy smlouvě mezi Evropskou unií a Unií afrických, karibských a tichomořských států. To umožňuje občanům, zejména ze Samoy nebo Fidži, mít stejná práva na svobodu pohybu a práce jako mají obyvatelé EU.

Ragbyové kluby po Velké Británii nesmí do zápasů nasadit více než dva zahraniční hráče, ovšem díky zmíněné smlouvě nejsou hráči klasifikováni jako cizinci.

V kriketu se uplatňuje "kolpakovo pravidlo", které dává občanům mimo Spojené království stejná práva. I tady hrozí, že po 13 letech bude zrušeno.

Všichni cizinci nyní čekají na to, jaké podmínky Velká Británie pro svůj odchod z EU vyjedná. Hrozí však přísná opatření a v takovém případě by pracovní povolení dostali prakticky jen elitní hráči - reprezentanti s alespoň deseti starty za národní tým a to minimálně jedním v posledních 15 měsících.

Tři stovky fotbalistů v ohrožení

Podle prvních prognóz by mohlo balit kufry až 72 ragbistů a 25 hráčů kriketu. „To by znamenalo pokles úrovně naší soutěže. Potřebujeme zahraniční impuls, nemůže tu hrát sto procent Britů. Lidé chtějí vidět kvalitu a prvotřídní sportovce," řekl pro Sky Sports Steve Diamond, šéf ragbyového týmu Sale Sharks.

Samostatnou kapitolou je fotbal. Podle loňské studie BBC by skoro 300 hráčů z Premier League a skotské Premiership kvůli vystoupení z EU nedostalo pracovní povolení. Přísné podmínky v minulé sezóně splnilo jen 23 fotbalistů, včetně Petra Čecha.

Existují proto značné obavy, že brexit zničí Premier League. Při současných podmínkách by na pracovní povolení nedosáhli například francouzští fotbalisté Dimitri Payet a Anthony Martial.

Reklama

Související témata: