Hlavní obsah

Brňanky postup nezajistily, rozhodne se v Bourges

Basketbalistky Gambrinusu Brno prohrály v pátečním druhém čtvrtfinále Evropské ligy v domácím prostředí s Bourges 65:75. Stav série je nerozhodný 1:1 na zápasy a o účastníkovi finálového turnaje bude muset rozhodnout třetí utkání, které je na programu ve středu ve Francii. Ve Final Four už jsou celky Samary a Valenciennes, vítěze nemá ještě série mezi Pécsí a Vilniusem.

Článek

Hned úvodní minuta zápasu napověděla, že basketbalistky Bourges přijely do Brna s jednoznačnou snahou odčinit úterní domácí prohru. Začaly soustředěně, jejich hlavní zbraní byla důrazná hra v obraně a byly úspěšnější v podkošových soubojích. Na vedení Bourges 4:0 sice Brňanky odpověděly šňůrou osmi bodů, ale naděje, že se české mistryně chopí režie zápasu, byly liché.

Basketbalistky Bourges převyšovaly bojácně a nepřesně hrající domácí hráčky překvapivě i v útočných kombinacích. Jindy jistá a suverénní defenzivní hra brněnských hráček působila chaoticky. Soupeřky si s přehledem připravovaly výhodné střelecké pozice nejen z tříbodového území, často se dostávaly zcela osamoceny i do podkošového prostoru.

V týmu Brna se v prvním poločase prosazovala pouze Machová, která zaznamenala čtrnáct bodů. Trenér Bobrovský marně hledal vhodnou sestavu, která by zastavila nápor Bourges. Po tříbodovém koši Dumercové vedly Francouzky v 19. minutě už dokonce čtrnáctibodovým rozdílem 42:28, ale před odchodem do šaten pivotka Kulichová čtyřmi body částečně zkorigovala manko na deset bodů.

Dotahovaly náskok, výsledek nezvrátily

Po změn stran svitla na chvíli Brňankám naděje na zvrat, když Kulichová a Miltonová-Jonesová postupně snížily na rozdíl šesti bodů. Následný střelecký výpadek domácích hráček však opět vyhlídky oddálil. Francouzky rychlými protiútoky po brněnských chybách získaly ve 25. minutě dokonce patnáctibodový náskok 51:36.

Nervózní drama ale mělo pokračování, neboť střelecká jistota Bourges se na tři minuty vytratila a naopak za brněnskou záchrannou brzdu zatáhla Vítečková, která dvěma přesnými trojkami a úspěšným dvoubodovým pokusem dodala zápasu náboj. Po půlhodině totiž Brno prohrávalo pouze o čtyři body 50:54.

V hektické závěrečné čtvrtině si ale Francouzky opět vybojovaly zpět desetibodové vedení 61:51. Bojovně naladěné Brňanky nerezignovaly a signál k náporu dala navzdory problémům s bolavým zubem Žirková dvěma přesnými tříbodovými pokusy. Slibný dvoubodový rozdíl 59:61 se však po dvou trojkách Melainové znovu rozplynul, tentokrát definitivně.

"Dotahovali jsme stále velký náskok, zvrátit průběh zápasu se nám nepodařilo. Nedokáži si vůbec vysvětlit, jak k takovým výpadkům mohlo dojít. Hráčky byly pod psychickým tlakem a začátek nezvládly. Náskok soupeřek jsme pouze dotáhly, dál už se ale nic nedařilo," řekl brněnský kouč Bobrovský.

Euroliga - čtvrtfinále, 2. zápas
Gambrinus Brno - CJM Bourges 65:75 (19:29, 32:42, 50:54)
Nejvíce bodů: Machová 18, Vítečková 15, Žirková 11, Miltonová-Jonesová 10 - Melainová 20, Jekabsoneová 13, Dumercová 11, Godinová 10. Rozhodčí: Grievink (Něm.), Lucis (Lot.). Trestné hody: 12/8 - 11/6. Fauly: 15:16. Trojky: 9:9. Diváci: 1600. Stav série: 1:1
Další zápasy
Dynamo Moskva - Volgaburmaš Samara 71:78 (40:37), konečný stav série 0:2,
Euroleasing Šoproň - US Valenciennes 69:74 (43:37), konečný stav série 0:2,
Lietuvos Vilnius - MiZo Pécs 79:70 (37:35), stav série 1:1.

Reklama

Související témata: