Hlavní obsah

Burani na NBA. Popcorn, plivanec, hozená lahev. Nejsme v cirkuse, stěžují si hráči

Boston/Praha

V prvním kole play off NBA se rozmohl nešvar. Kromě fascinujících výkonů (namátkou Luky Dončiče z Dallasu, nebo Damiana Lillarda z Portlandu) bylo k vidění i skandální chování některých fanoušků. Po Kyrie Irvingovi dokonce v Bostonu hodili lahev s vodou.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Jeden z fanoušků je odváděn policií poté, kdy hodil po Irvingovi lahev s vodou.

Článek

Rozehrávač Brooklynu působil u Celtics dvě sezony (2017-19), z klubu neodcházel v dobrém a vyřazení Bostonu v pěti zápasech si náležitě vychutnal.

Irving ale rozhodně neprojevil dostatek respektu k bývalému klubu, když si po utkání stoupl na hlavu leprechauna v logu Celtics a demonstrativně si o něj otřel podrážky. To ovšem jednadvacetiletého fanouška neopravňuje k tomu, aby po hráčích odcházejících z palubovky něco házel.

"Podívejte se na toho pitomce. Nechte Kyrieho, aby si to s ním vyřídil," volal v televizním studiu po okamžité reakci bývalý vynikající basketbalista Charles Barkley.

Podle Irvinga je za celým incidentem skrytý rasismus. „Chovají se k nám jako v nějaké lidské zoo," stěžoval si basketbalista, zatímco viník byl zatčen a doživotně mu byl zakázán vstup do TD Garden.

Bostonské události ale nebyly ojedinělé. Na Russella Westbrooka z Washingtonu vysypal příznivec Philadelphie popcorn a nejspíš měl štěstí, že rozehrávače Wizards drželo několik lidí, jinak by si to s vtipálkem nejspíš doběhl vyřídit ručně.

„Nejsme v cirkuse. Mějte trochu úcty k lidem a k sobě. Vaše matka by nebyla hrdá na to, že házíte po někom lahve s vodou, popcorn, nebo na ně plivete. Tak už kurva dospějte a užívejte si tenhle sport, " vložil se do debaty brooklynský Kevin Durant.

Pokud šlo o plivání, měl na mysli newyorskou zkušenost Trae Younga z Atlanty, na kterého v Madison Square Garden kromě spršky nejrůznějších urážek, letěly i sliny. Young ovšem rozdováděné fanoušky Knicks umlčel v pěti zápasech, během nichž měl průměr přes 29 bodů.

Rozhodit největší hvězdy soupeře patří k ‚úkolům' domácích diváků, ale jejich chování by mělo mít určité hranice, které jistě překročilo trio fandů Utahu, když uráželo rodinu tahouna Memphisu Ja Moranta.

Přehlídka ztřeštěného chování návštěvníků NBA tím ale zdaleka neskončila. Ve Washingtonu se jeden výtečník v průběhu utkání dokonce vydal na hřiště. Než ho složil k zemi člen ochranky.

Reklama

Související témata: