Hlavní obsah

České házenkáře los ME potěšil. Ve skupině mají Německo, Švédsko a Makedonii

BĚLEHRAD

Čeští házenkáři se na lednovém mistrovství Evropy v Srbsku utkají v základní skupině s Německem, favorizovaným Švédskem a s outsiderem Makedonií. Dnešní los v Bělehradu je zařadil do skupiny B hrané ve městě Niš. Šampionát zahájí Češi 15. ledna s Německem, o dva dny později se utkají se Švédy a po dalším dni volna s Makedonií. Do druhé fáze postoupí ze čtyř skupin vždy tři týmy.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Radost českých házenkářů

Článek

"S losem jsem spokojený, myslím, že máme dokonce lepší skupinu než vítěz naší kvalifikace Norsko. I když tam máme týmy, které v posledním desetiletí na vrcholných akcích byly úspěšné (Německo, Švédsko), určitě je to hratelná skupina hodná postupu do další fáze," řekl reprezentační trenér Martin Lipták.

Makedonie byla předem nasazena do skupiny B ze čtvrtého koše, los k ní nejprve zařadil Čechy, pak čtvrtý tým z letošního světového šampionátu Švédy a nakonec Němce. "Pro Makedonii je postup na mistrovství Evropy samotný už úspěchem. Mohli jsme dostat i těžší celky jak z prvního, tak z druhého koše. Povinností je porazit Makedonii a k tomu přidat vítězství nad silným celkem a to povede k postupu," věří Lipták.

Čeští házenkáři v čele s nejlepším hráčem světa za loňský rok Filipem Jíchou se s Němci také utkali loni na Euru a zápas v Rakousku skončil remízou. Se Švédskem a Makedonií se za poslední čtyři roky na světové akci nepotkali. Makedonie však má ve svém kádru střeleckého rekordmana MS Kirila Lazarova.

Hraje se i o olympiádu

Domácí Srbové odehrají základní skupinu A v Bělehradu, k nim byly přilosovány týmy Polska, vicemistrů světa Dánska a Slovenska. To jsou také potenciální soupeři českých házenkářů v hlavní skupině ME. Obhájci titulu Francouzi nastoupí v céčku v Novém Sadu proti Maďarsku, Španělsku a Rusku. "To je určitě skupina smrti," dodal kouč českých házenkářů Lipták. "Déčko" ve Vršaci tvoří kvarteto Chorvatsko, Norsko, Island a Slovinsko.

Na mistrovství Evropy budou ve hře také místa pro olympijské hry v Londýně. Vítěz se kvalifikuje přímo, další dva celky se zajistí účast na kvalifikačních turnajích. Kontinentální šampionát vyvrcholí 28. ledna v bělehradské aréně pro 20.000 diváků.

Los základních skupin mistrovství Evropy házenkářů v Srbsku (15. až 29. ledna 2012):
Skupina A (Bělehrad): Polsko, Dánsko, Srbsko, Slovensko.
Skupina B (Niš): Německo, Švédsko, Česko, Makedonie.
Skupina C (Novi Sad): Francie, Maďarsko, Španělsko, Rusko.
Skupina D (Vršac): Chorvatsko, Norsko, Island, Slovinsko.

Reklama