Hlavní obsah

Nizozemsko - Česko 3:0České volejbalistky ve druhém utkání kvalifikace o OH nestačily na Nizozemsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České volejbalistky ve druhém utkání olympijské kvalifikace nestačily na Nizozemsko. Bronzovým medailistkám z mistrovství Evropy podlehly 0:3 po setech 13:25, 18:25 a 21:25. Český tým, který na úvod kvalifikace v sobotu zaskočil Dominikánskou republiku, se tentokrát neprosadil proti kvalitní nizozemské obraně.

Foto: volleyballworld.com

Helena Havelková v akci.

Článek

Nejproduktivnější českou hráčkou byla se dvanácti body smečařka Michaela Mlejnková. Nizozemky v utkání skupiny A v čínském Ning-po trápily soupeřky vysokými bloky. „Nizozemky dnes byly velmi agresivní a hrály mnohem lépe než my. Jsou vysoké a nad sítí byly velmi efektivní,“ uvedl kouč českého týmu Jannis Athanasopulos v tiskové zprávě.

„Je jisté, že některé věci umíme lépe. Naše taktika se soustředila na blokovou obranu, ale byly momenty, kdy jsme nedokázaly soupeřkám konkurovat, protože jsme cítily z holandské strany velký tlak. I naše přihrávka a servis mohly být lepší,“ dodal řecký trenér.

Nizozemky dominovaly od začátku. S přispěním dvou es vedly v úvodu zápasu 5:0 a pak v první sadě navyšovaly rozdíl. Ten se nakonec zastavil až na dvanácti bodech. V dalším průběhu se české hráčky zlepšovaly, ale na úspěch to nestačilo.

„My jsme dnes nebyly úplně schopné se prosadit, ale měly jsme i skvělé momenty. Poslední dva sety jsme s nimi držely krok a pak se chleba vždy lámal za stavu 18:18, kdy nám pokaždé trochu utekly, my se zasekly v jedné rotaci a už se nám je nepodařilo dohnat,“ řekla blokařka Ela Koulisiani.

V pondělí mají české reprezentantky volný den před utkáním s domácím výběrem. „Nejdříve si na videu zanalyzujeme zápasy, které jsme už odehrály, probereme si i utkání čínského týmu. Zítra potrénujeme v posilovně a budeme se snažit co nejlépe připravit na ten velký zápas,“ uvedl kouč. Koulisiani doufá, že budou i volné chvíle. „Rády bychom se i trochu prošly, podívaly se po okolí, protože přeci jen, člověk je v Číně jednou za život,“ dodala.

Po dvou zápasech má Česko v osmičlenné skupině dva body a je v neúplné tabulce na pátém místě. Na olympijské hry 2024 v Paříži postoupí jen dva nejlepší celky.

Olympijská kvalifikace volejbalistek, skupina A
Nizozemsko - Česko 3:0 (13,18, 21)
Rozhodčí: Kang Ču-hi (Korea), Dobrev (Bulh.). Čas: 79 min. Diváci: 4250.
Sestava a body Česka: Valková 1, Havelková 4, Pavlová 2, Orvošová 8, Mlejnková 12, Koulisiani 7, libero Digrinová - Kneiflová 2, Brancuská, Hodanová 1, Pelikánová. Trenér: Athanasopulos.
Nejvíce bodů Nizozemska: Daalderopová 18, Plaková 11, Lohuisová a Jasperová po 9
Dominikánská republika - Kanada 3:2 (17, -22, -23, 18, 12)
Srbsko - Ukrajina 3:0 (18, 18, 16)
Čína - Mexiko 3:0 (14, 18, 7)

Reklama