Hlavní obsah

Český kanonýr dopadl jako Anton Špelec. Bizarní vyhazov ho ještě nepřebolel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudný den. Čeští házenkáři v pondělí na mistrovství Evropy proti Švédsku odehrají v Bratislavě závěrečný třetí zápas základní skupiny, který rozhodne, zda postoupí do další fáze, nebo odcestují domů. Jistou motivací pro ně může být příklad tří jejich předchůdců. Hned tři Češi už se v historii ME stali králi střelců. Jan Filip (48 gólů v Itálii 1998), Filip Jícha (53 gólů v Rakousku 2010) a Ondřej Zdráhala (55 gólů v Chorvatsku 2018).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalí trenéři hazenkářské reprezentace Jan Filip (vpravo) a Daniel Kubeš.

Článek

Vládl kanonýrům, ale žádné ceremonie se nedočkal. Dopadl podobně jako Anton Špelec, ostrostřelec. Také Vlasta Burian si na svou medaili musel ve staré komedii pěkně počkat.

„Tabulku střelců jsem vyhrál v pralesní době v roce 1998 v Itálii. Dozvěděl jsem se to, až když jsme byli doma a na šampionátu už dávno nebyli," usmívá se Jan Filip jako host lednového Fortuna Baru.

„Internet tenkrát ještě nefungoval. Myslím, že mi pak něco přivezli nebo poslali, ale bylo to docela komické," dodává.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Čeští házenkáři se na mistrovství Evropy v Bratislavě radují z vítězství nad Bosnou a Hercegovinou.

Evropský šampionát považuje za vůbec nejtěžší turnaj, ještě těžší než mistrovství světa nebo olympijské hry. Po 18 letech strávených v zahraničí se v roce 2015 vrátil domů, spolu s dalším bývalým legionářem Danielem Kubešem se ujali české reprezentace jako trenéři.

Loni v lednu ovšem po bizarním případu skončili. Odvoláni byli poté, co házenkáři kvůli vysokému počtu případů koronaviru v mužstvu na poslední chvíli odřekli účast na mistrovství světa v Egyptě. Od pěti členů bývalé svazové exekutivy, kteří hlasovali pro jejich odvolání, přitom trenéři nedostali jasné vysvětlení, v čem se měli dopustit pochybení.

Foto: Pavel Lebeda/chf.cz

Reprezentační kouč Jan Filip před lavičkou českých házenkářů v utkání s Egyptem.

„Upřímně, odchod a jeho způsob mě ještě bolí. A myslím, že i Dana. Ale nemá cenu to řešit. Je ve mně, proč měli covidovou bublinu řešit právě trenéři, ale dál už se k tomu radši nebudu vyjadřovat," říká i po roce Jan Filip, který dál působí na svazu jako šéftrenér mládeže.

Samozřejmě drží palce, aby se teď Češi postarali o senzaci.

Seveřané coby úřadující vicemistři světa vstoupí do utkání v Bratislavě v roli jasných favoritů, svěřenci trenéra Rastislava Trtíka ale cítí, že mohou překvapit. Oba soupeři mají na kontě porážku od Španělska a výhru nad Bosnou a Hercegovinou, Švédům vzhledem k lepšímu skóre stačí remíza.

Reklama

Související témata: