Hlavní obsah

Další federace vyloučila transgender sportovce z ženských kategorií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní plavecká federace FINA na konci minulého týdne rozhodla o tom, že zavede novou otevřenou kategorii pro transgender sportovce, aby nebyla ohrožena férovost soutěží, hlavně v kategorii žen. Nyní ji následuje Mezinárodní ragbyová liga IRL, která vyloučila transgender ženy z mezinárodních soutěží.

Foto: Profimedia.cz

Ragbistka Katie Carrová z Walesu. Ilustrační foto.

Článek

IRL, sdružující dvaačtyřicet národních ragbyových svazů z celého světa, rozhodla o tom, že transgender ženám bude prozatím zakázáno hrát ženské soutěže na mezinárodní úrovni. Zákaz se vztahuje i na listopadový světový šampionát v Anglii.

Liga oznámila, že intenzivně pracuje na vývoji kritérií, která sladí právo jednotlivců soutěžit s bezpečností všech zúčastněných za férových podmínek. Cílem má být „komplexní politika začleňování," která by měla být dokončena do roku 2023.

Zástupci IRL se ve svém prohlášení obracejí na Mezinárodní olympijský výbor, podle kterého je „v kompetenci každého sportu a jeho řídícího orgánu určit, jak může být sportovec v nepřiměřené výhodě ve srovnání se svými vrstevníky – s přihlédnutím k odlišné povaze každého sportu."

„Je to zklamání. Jsme lidské bytosti, stejné jako všechny ostatní," řekla agentuře Reuters transgender ragbistka Caroline Laytová, která hrála elitní ženskou ragbyovou ligu v Austrálii.

Řada mezinárodních sportovních federací teď přezkoumává svá pravidla pro účast transgender sportovců ve svých soutěžích. Jako první s tím přišla mezinárodní cyklistická unie, která zpřísnila svá kritéria, následovala FINA, která rozhodla o vytvoření „open" kategorie a k problematice se vyjádřila i FIFA.

Reklama

Související témata: