Hlavní obsah

Necítíš se být mužem? Nevadí, hraj se ženami, nabízí FIFA. Má však jednu podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem tématu transgender sportovců soutěžících v klasických kategoriích mužů a žen je v posledních dnech pořádně rušno. Nejdříve Mezinárodní cyklistická federace zpřísnila kritéria pro jejich účast v závodech, poté Mezinárodní plavecká federace FINA rozhodla o vytvoření nové kategorie přímo pro transgender osoby, a nyní se k tématu připojila i mezinárodní federace FIFA, která těmto sportovcům umožní sebeidentifikaci do klasických kategorií. Ovšem s jednou dost výraznou podmínkou.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Článek

FIFA vypracovala návrh předpisů, které by usnadňovaly transgender sportovcům účast na mezinárodní fotbalové scéně. Nově by se nezkoumala hladina testosteronu v krvi, která nyní musí být nižší než 5 nanomolů na litr po dobu 12 měsíců, a sportovci by se sami identifikovali do té kategorie, ve které se cítí přirozeně.

Tímto návrhem FIFA značně rozvířila vody, když naopak FINA pro transgender sportovce navrhuje vytvořit speciální kategorii a mezinárodní cyklistická unie zpřísnila kritéria, když snížila povolenou hladinu testosteronu na 2,5 nmol/l po období v délce 24 měsíců, dosud platilo 5 nmol/l po dobu 12 měsíců. Toto zpřísnění se týká tedy i známé britské cyklistky Emily Bridgesové.

FIFA však zároveň paradoxně navrhuje, aby transgender ženám nebylo umožněno soutěžit v ženské kategorii v případě, že si i přes hormonální léčbu dokázaly udržet konkurenční výhodu oproti klasickým ženám, získanou proděláním mužské puberty. Jak by se to posuzovalo ale stále není jasné. Vyžadovalo by to však nezávislé šetření odborníků z řad lékařů, právníků či psychologů.

Nová nařízení by se netýkala pouze transgender sportovců, ale i těch kteří mají rozdíly v biologickém vývoji. Odborníci jsou znepokojeni tímto rozhodnutím, které by podle nich „rozpustilo" ženskou kategorii. „Posoudit každý případ individuálně a holisticky zní dobře, ale je těžké si představit, jak by nezávislý panel mohl fungovat bez jasných kritérií," uvedl například profesor Jürgen Steinacker, předseda World Rowing's Sports Medicine Commission.

Profesor Roger Pielke Jnr, odborník na sportovní politiku, naopak s návrhem souhlasí. „Navrhované předpisy jsou významným krokem vpřed pro politiky, které vyvažují spravedlnost a začlenění," řekl. „FIFA možná razí cestu dalším mezinárodním sportovním federacím," dodal.

V současné době není známo, že by nějaká transgender žena hrála v elitním fotbale. Ačkoliv nebinární fotbalista/ka Quinn na olympijských hrách v Tokiu získal/a s kanadským ženským fotbalovým týmem zlaté medaile.

Reklama

Související témata: