Hlavní obsah

Finále házenkářů rozhodly až sedmičky

Praha

Házenkáři Plzně zvítězili v druhém utkání finále play off extraligy nad Karvinou až na sedmimetrové hody a srovnali stav série na tři výhry na 1:1. Po 60 minutách skončil dramatický zápas nerozhodně 27:27. Hostům nepomohlo k vítězství ani 15 branek reprezentanta Vojtěcha Patzela. Třetí utkání se odehraje v neděli v Karviné.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Ondřej Skalický z Karviné a brankář Plzně Karel Šmíd.

Článek

Stejně jako v prvním finále v Karviné částečně mohli do hlediště fanoušci, a to v počtu maximálně deseti procent kapacity. Všichni museli mít negativní test na koronavirus a v hale používat respirátor.

Západočeši k jejich radosti vstoupili do utkání lépe a v prvních 20 minutách si udržovali mírný náskok. Závěr úvodního dějství však zvládli mnohem lépe Karvinští, kteří sérii čtyř branek otočili stav. Šesti trefami přispěl Patzel a dvěma chycenými sedmičkami gólman Marjanovič.

Slezané v pauze vedli 15:12 a v první polovině druhého dějství si udržovali čtyřbrankový náskok i díky nezastavitelnému Patzelovi. Plzeňští po několika zákrocích gólmana Herajta postupně ztrátu snižovali, ale nejprve několikrát nevyužili možnost srovnat.

Když 43 sekund před koncem zvýšil Patzel svým 14. gólem v utkání na 27:25 pro Karvinou, zdálo se, že je rozhodnuto. Vzápětí ale odpověděl Nejdl, na druhé straně po oddychovém čase zasáhl Herajt a po protiútoku a faulu nařídili sudí v poslední sekundě sedmičku, z níž srovnal Douda.

Psychologickou výhodu si pak Západočeši přenesli i do rozhodující střelby sedmimetrových hodů. Za hosty selhali ve druhé a třetí sérii Gromyko se Skalickým, v domácím dresu zaváhal jen Škvařil. Poslední pokus proměnil bývalý reprezentant Stehlík.

Karviná s Plzní se spolu utkaly v posledních dvou finále. Předloni se radovali Západočeši, o rok dříve Slezané. Vloni se soutěž kvůli pandemii koronaviru nedohrála.

Play off házenkářské extraligy mužů:
Finále - 2. zápas:
Talent tým Plzeňského kraje - HCB Karviná 27:27 (12:15), sedmimetrové hody 4:3
Nejvíce branek: Tonar 8/3, Nejdl 6, Škvařil 5 - V. Patzel 15/2, Mlotek 4, Skalický 3. Rozhodčí: Bareš, Uhlíř. Sedmimetrové hody: 11/8 - 7/4. Vyloučení: 5:5. Diváci: omezený počet. Stav série: 1:1.
O 3. místo - 2. zápas:
Lovosice - Dukla Praha 26:40 (11:19)
Nejvíce branek: Kupa 7/2, Trkovský 5, Heřmanovský 4 - Klíma 7, Šůstek 6/3, Sviták, Krušberský a J. Patzel po 4. Stav série: 0:2.

Reklama