Hlavní obsah

Fungovala házenkářkám obrana? Trenér Bašný a kanonýrka Jeřábková si oponují

Matěj VybíralSport.czPrávo

Druhý zápas na mistrovství světa, druhá porážka a znovu přes třicet obdržených gólů. České házenkářky sice ve španělské Llírii předvedly proti Maďarkám zlepšený výkon, přesto však padly 29:32. Nejlepší střelkyně českého týmu Markéta Jeřábková viděla příčinu ve špatné obraně, kouč Jan Bašný naopak defenzivu chválil.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Házenkářská reprezentantka Markéta Jeřábková a trenér české reprezentace Jan Bašný.

Článek

Nebezpečí Maďarek přicházelo hlavně ze spojek. Katrin Klujberová pálila z neskutečných pozic a nasázela jedenáct branek. „Naše špatná obrana rozhodla zápas, dostávaly jsme naprosto zbytečné góly," hodnotí duel kanonýrka Markéta Jeřábková. Český tým mnohokrát nutil hrát soupeře až do signalizované pasivity, jenže i při té Klujberová a spol vytáhly nechytatelné střely. „Na závěr jejich útoku jsme několikrát nebyly stoprocentně koncentrované," přiznává 25letá spojka.

Trenér Bašný souhlasí s tím, že tolik inkasovaných gólů při signalizované pasivitě soupeře je příliš, jinak ale nejen výkon defenzivy chválil. „Podle mě jsme bránili velmi dobře. Hráčky přistoupily k zápasu s úplně jinou energií a zaslouží si absolutorium i přes porážku," říká kouč.

Podle něj byla příčina prohry jinde. „V prvním poločase jsme zahodili několik šancí a odmítli jsme jít do vedení," lituje Bašný. Češky tak po celý zápas jen dotahovaly náskok soupeře. Když mohly v úvodu druhé půle srovnat na 17:17, nakupily jednu technickou chybu za druhou a pustily Maďarsko do rozhodujícího šestigólového trháku. „Hráli jsme příliš zbrkle a zbytečně ztráceli míče," doplňuje trenér.

Dotáhnout manko už se Češkám nepovedlo ani pod vedením Jeřábkové. Ta se oklepala z prvního zápasu proti Němkám, které si ji výborně pokryly. Ve druhém zápase nastřílela deset gólů. „Může se to zdát jako povedený výkon, ale klíčové je, že nestačil k vítězství," prohlašuje Jeřábková smutně.

Přesto věří, že si reprezentantky mohou vzít z utkání pozitiva. Rozhodující zápas je totiž teprve čeká. V přímém souboji o postup ze třetího místa čtyřčlenné skupiny vyzvou v pondělí od 18:00 Slovensko. Ke kýženému cíli, tedy probojování do hlavní fáze šampionátu, jim bude stačit remíza. „Slovenky známe nejlépe, tak snad toho využijeme. Bude to bitva o všechno," dodává Jeřábková.

Reklama

Související témata: