Hlavní obsah

Házenkáři budou hrát v kvalifikaci s Ruskem, Ukrajinou a Faeřany

Vídeň

Čeští házenkáři se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2022 utkají s Ruskem, Ukrajinou a Faerskými ostrovy. Rozhodl o tom dnešní los ve Vídni. Šampionát uspořádají společně Maďarsko se Slovenskem.

Foto: Facebook

Házenkář české reprezentace Pavel Horák.

Článek

Závěrečného turnaje, který se bude konat od 13. do 30. ledna 2022, se zúčastní 24 mužstev. Z každé z osmi kvalifikačních skupin postoupí první dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších celků z třetích míst. Jistotu účasti na šampionátu mají finalisté z posledního Eura Španělsko s Chorvatskem a obě pořadatelské země.

Český tým byl před losem kvalifikace v prvním ze čtyř výkonnostních košů a měl jistotu, že se vyhne papírově nejsilnějším celkům. Nejtěžším soupeřem ve skupině bylo mělo být z druhého koše Rusko. S výběrem sborné se svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše naposledy utkali předloni v play off světové kvalifikace a na šampionát před něj nepostoupili.

Pokud to dovolí koronavirová situace, kvalifikace o Euro odstartuje prvními dvěma z celkových šesti kol na začátku listopadu. Vyvrcholí pak na jaře příštího roku.

Český celek obhajuje 12. místo z letošního Eura, díky kterému nakonec postoupil na příští mistrovství světa. Play off kvalifikace totiž bylo kvůli pandemii covidu-19 zrušeno a evropská federace EHF nasadila na závěrečný turnaj za Evropu týmy podle výsledků na kontinentálním šampionátu.

Program českého týmu ve skupině 3:
1. kolo - 4., nebo 5. listopadu:
Česko - Ukrajina
2. kolo - 7., nebo 8. listopadu:
Faerské ostrovy - Česko
3. kolo - 10., nebo 11. března:
Rusko - Česko
4. kolo - 13., nebo 14. března:
Česko - Rusko
5. kolo - 28., nebo 29. dubna:
Ukrajina - Česko
6. kolo - 2. května:
Česko - Faerské ostrovy.

Reklama

Související témata: