Hlavní obsah

Házenkáři jedou na šampionát ve dvaceti, všichni už mají negativní test. Vypadl jen Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni členové české reprezentace házenkářů prošli v pondělí na závěr přípravy v Ostravě úspěšně testy na covid. Negativní výsledek měli před odjezdem mužstva na ME do Bratislavy i dva nakažení z minulého týdne.

Brankář národního týmu Tomáš Mrkva (archivní foto)

Článek

Identitu pozitivně testovaných osob národní tým dál tají s odkazem na ochranu osobní integrity a zdravotního stavu, trenér Rastislav Trtík pouze potvrdil, že šlo o jednoho hráče a jednoho člena realizačního týmu. Každopádně pokud budou mít oba i další PCR testy v úterý a ve středu s negativním výsledkem, mohou se zapojit do dění na šampionátu.

Dalšímu rozšíření nákazy se povedlo zabránit i díky tomu, že mužstvo od středy do pátku přerušilo přípravu a hráči byli na pokojích po jednom. „Negativní otestování všech je rozhodně velmi dobrá zpráva. Na druhé straně to nese škraloup v podobě toho, že byla narušena příprava. Ale jak jsem pozoroval ostatní týmy, prožily něco podobné. Nebyli jsme sami, kdo zažíval takovou situaci. Snad máme to nejhorší za sebou a věřím, že v Bratislavě bez ohledu na nastolený režim budou hráči maximálně obezřetní," mínil kouč.

Složení základních skupin:
Skupina A (Debrecín): Dánsko, Severní Makedonie, Slovinsko, Černá Hora
Skupina B (Budapešť): Maďarsko, Island, Portugalsko, Nizozemsko
Skupina C (Szeged): Francie, Chorvatsko, Srbsko, Ukrajina
Skupina D (Bratislava): Německo, Polsko, Rakousko, Bělorusko
Skupina E (Bratislava): Česko, Španělsko, Švédsko, Bosna a Hercegovina
Skupina F (Košice): Slovensko, Norsko, Rusko, Litva
První dva týmy postoupí se započtením vzájemného zápasu do druhé fáze turnaje, kdy se od 20. ledna spojí skupiny A+B+C (Budapešť) a D+E+F (Bratislava). V Budapešti se pak hraje křížem 28. ledna semifinále a o dva dny později i zápasy o medaile

Každopádně reprezentanti na Slovensko kvůli koronavirové situaci odjíždí s rozšířeným kádrem 20 hráčů. „Při současné situaci se šířením varianty omikron nikdo neví, jestli se sám zítra neocitne v izolaci. Musíme být všichni obezřetní," naznačil Trtík, jenž měl na finálním soustředění v Ostravě 21 hráčů, z nichž tedy vypadl pouze pivot Štěpán Zeman. „Nemůže jet ze zdravotních důvodů, ale nejde o covid, nýbrž o pásový opar," přiblížil kouč stav hráče z německého Gummersbachu.

Český tým celou základní skupinu odehraje v Bratislavě. Do turnaje tam vstoupí ve čtvrtek 13. ledna v 18.00 h proti obhájci titulu Španělsku, v sobotu 15. 1. hraje s Bosnou a Hercegovinou a v pondělí 17. 1. večer na něj čeká Švédsko. „Tak těžkou skupinu, kde se potkávají stříbrný a bronzový medailista loňského mistrovství světa, nikdo jiný nemá. Přesto se půjdeme rvát o dvě postupová místa," míní Trtík.

„Chceme předvést to nejlepší, co v sobě máme, i když soupeři jsou extrémně obtížní," dodává kapitán Tomáš Babák. „Prostě chceme hrát na plný pecky, aby to s námi neměl nikdo snadné," tvrdí kouč, jenž teprve 24 hodin před úvodním vystoupení na ME určí, kterých šestnáct hráčů vyšle do boje se Španěly.

Česká nominace
Tomáš Mrkva (Bergischer/Něm.)
Šimon Mizera (Zubří)
Karel Šmíd (Plzeň)
Roman Bečvář (Differdange/Luc.)
Stanislav Kašpárek (Brest/Běl.)
Diodenne Mubenzem (Hüttenberg/Něm.)
Vít Reichl (Hüttenberg/Něm.)
Tomáš Babák (Bergischer/Něm.)
Tomáš Piroch (Créteil Fr.)
Matěj Klíma (Lübeck-Bad Schwartau/Něm.)
Vojtěch Patzel (Karviná)
Dominik Solák (Karviná)
Jan Užek (Karviná)
Václav Franc (Karviná)
Marek Vančo (Elbflorenz/Něm.)
Jakub Hrstka (Dessau/Něm.)
Leoš Petrovský (Nettelstedt/Něm.)
Tomáš Číp (Baia Mare/Rum.)
Miroslav Jurka, (Zubří)
Lukáš Mořkovský(Zubří)

.

Reklama

Související témata: