Hlavní obsah

Házenkáři Karviné porazili v pátém finále Plzeň a po čtyřech letech slaví titul

Házenkáři Karviné získali po čtyřech letech český titul. V rozhodujícím pátém finále play off extraligy porazili doma Plzeň 31:26 a sérii hranou na tři vítězné zápasy ovládli nejtěsnějším poměrem 3:2. Slezané měli nedělní utkání pod kontrolou a soupeře ani jednou nepustili do vedení. Sedmi góly přispěl k výhře domácích Vojtěch Patzel.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Vojtěch Patzel z Karviné a Jan Chmelík z Plzně.

Článek

Karvinští oplatili Plzni finálové porážky z minulé sezony a z roku 2019. Předloni se kvůli koronaviru extraliga nedohrála a titul nebyl udělen. Slezané získali v samostatné historii už dvanácté zlato a upevnili si pozici nejúspěšnějšího týmu. Plzeň má od rozdělení federace na kontě sedm titulů.

Ve všech čtyřech předchozích finálových zápasech zvítězil domácí tým a tradice zůstala zachována i tentokrát. Karviná potvrdila, že před svými fanoušky neprohrává a na vlastní palubovce v extraligové sezoně ani jednou neklopýtla.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Milan Škvařil z Plzně a Matěj Nantl z Karviné.

Svěřenci trenéra Michala Brůny do rozhodujícího finále vstoupili lépe a hned od úvodu si vytvořili mírný náskok. Vedení navyšovali a ve 13. minutě Užek upravil už na 9:4. Plzeň i díky přesilovce nástup domácích trochu zbrzdila a snížila na 7:9. Do konce poločasu se pak Západočeši udrželi na dostřel a ztráceli dvě branky.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Václav Franc z Karviné a Jan Stehlík z Plzně.

I když Plzeňští vstupovali do druhého dějství v početní výhodě, přesilovku vůbec nezvládli a Karvinští odskočili na 17:13. Několika zákroky se pak blýskl domácí brankář Mokroš a Sobol v 37. minutě zvýšil už na rozdíl pěti gólů.

Slezané si pak několik minut drželi pohodlný náskok. Hosté propásli zřejmě poslední šanci na zdramatizování utkání v 52. minutě, kdy mohli snížit na rozdíl dvou branek, ale při střele minuli. Plzeňský Stehlík o chvíli později trefil ze sedmičky jen břevno a bylo definitivně rozhodnuto. Vedle nejlepšího střelce utkání Patzela se na domácí straně dařilo také Sobolovi se Solákem, kteří se trefili šestkrát stejně jako plzeňští Škvařil a Vinkelhöfer.

Foto: Sznapka Petr, ČTK

Se zlatými medailemi pro mistry házenkářské ligy (zleva) Patrik Fulnek, Ondřej Skalický a David Růža z Karviné.

"Jsme mistři, takže spokojenost," řekl v České televizi karvinský trenér Michal Brůna. "Úplně jsem věřil asi dvě minuty před koncem po gólu Patzela, který zvýšil na rozdíl pěti branek. Ale myslím, že jsme dominovali od samého začátku. Neustále jsme si udržovali náskok, soupeř se nám nepřiblížil více než na dva góly. To rozhodlo," dodal Brůna.

"Sezona se vždy špatně hodnotí po prohře. Ale hráli jsme čtvrtfinále evropského poháru, vyhráli jsme domácí pohár a odehráli jsme finále extraligy na pět zápasů. Takže celkově úspěšná sezona, i když je dobré poslední zápas vyhrát," dodal bývalý reprezentační brankář a dnes plzeňský trenér Petr Štochl.

Finále play off házenkářské extraligy mužů - 5. zápas:
Karviná - Talent tým Plzeňského kraje 31:26 (15:13)
Nejvíce branek: V. Patzel 7/1, Solák, Sobol po 6 - Škvařil 6, Režnický 5, Stehlík 4/1. Konečný stav série: 3:2.
Konečné pořadí:
1. Karviná, 2. Plzeň, 3. Zubří, 4. Dukla, 5. Lovosice, 6. Brno, 7. Nové Veselí, 8. Kopřivnice, 9. Frýdek-Místek, 10. Jičín, 11. Hranice, 12. Maloměřice.

Reklama

Související témata: