Hlavní obsah

Česko - Estonsko 31:23Házenkáři vstoupili do kvalifikace mistrovství Evropy výhrou nad Estonskem

Čeští házenkáři vstoupili do kvalifikace o postup na mistrovství Evropy v roce 2024 domácím vítězstvím 31:23 nad Estonskem. Svěřenci španělského trenéra Xaviera Sabatého proti outsiderovi čtyřčlenné skupiny od začátku dominovali a zápas v Ostravě měli celou dobu pevně pod kontrolou. Šest gólů zaznamenal nejlepší střelec utkání Matěj Klíma.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Český házenkář Jakub Hrstka v duelu s Estonskem.

Článek

V druhém z šesti kol skupiny nastoupí reprezentanti v neděli v Izraeli, zbylým soupeřem českého celku bude Island. Na šampionát, který bude hostit Německo, postoupí z každé čtyřčlenné skupiny dva týmy a doplní je čtveřice nejlepších mužstev z třetích míst.

Češi odehráli první utkání od neúspěšného dubnového play off o postup na mistrovství světa proti Severní Makedonii. Sabatého svěřenci v úvodním duelu nové sezony i díky přesilovce rychle získali tříbrankové vedení a to si pak před třemi a půl tisícovkami diváků v Porubě udržovali celou první půli. Jednou se přes celé hřiště prosadil i gólman Mrkva, těsně před pauzou pak ze sedmičky zvýšil Hrstka na 17:13.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Jakub Douda z České republiky, Martin Johannson z Estonska během kvalifkačního duelu.

Po změně stran domácí proti outsiderovi, který nikdy nestartoval na velké akci, ještě více dominovali. Estonci sice snížili na 15:17, ale Češi pak dvakrát zaznamenali sérii čtyř branek. Po druhé z nich zvýšil Patzel v 51. minutě už na rozdíl 10 gólů. V závěru hosté ztrátu mírně zkorigovali.

Evropská kvalifikace se odehraje od října do dubna příštího roku. Závěrečný turnaj v Německu se uskuteční od 10. do 28. ledna 2024. Český celek se probojoval na sedm z posledních osmi evropských šampionátů. Naposledy v lednu na závěrečném turnaji nepostoupil v Bratislavě ze základní skupiny. Na nadcházející světový šampionát Sabatého svěřenci po dubnovém neúspěchu se Severní Makedonií neprošli.

Kvalifikace o postup na mistrovství Evropy 2024 házenkářů - skupina 3:
Česko - Estonsko 31:23 (17:13)
Sestava a branky ČR: Mrkva 1, Mizera - Hrstka 5, Piroch 3, Kašpárek 2, Reichl 2, Babák 1, Vančo, Havran 1, Harabiš 3, Klíma 6, V. Patzel 4, Douda 1, Zeman, Chmelík 2, Franc.
Nejvíce branek Estonska: Rooba, Löpp oba 4. Rozhodčí: Sniurevicius, Grigalionis (oba Litva). Sedmimetrové hody: 3/3 - 3/2. Vyloučení: 4:7. Diváci: 3500.
Island - Izrael 36:21 (16:10)

Reklama

Související témata: