Hlavní obsah

Házenkářky Mostu útočí na třetí titul, ve finále je čeká Poruba

Ostrava

Házenkářky Mostu budou útočit na třetí mistrovský titul za sebou. Do finále českého play off interligy postoupily po dnešním jasném vítězství nad Olomoucí 38:23. Semifinálovou sérii vyhrály 2:0 a jejich soupeřkami v boji o zlato bude Poruba. Ostravské házenkářky v rozhodujícím třetím semifinálovém utkání porazily doma obhájce stříbra pražskou Slavii 32:23.

Článek

Most v prvním zápase na palubovce Olomouce zvítězil o deset gólů a také druhé utkání mělo jednoznačný průběh. V deváté minutě vedl Baník už 7:1 a měl zápas pod kontrolou. V závěrečných minutách hostující tým pětigólovou šňůrou upravil na rozdíl 15 branek.

"Chtěli jsme i toto utkání, hlavně kvůli divákům, udržet v tempu a potěšit je kvalitní hrou. To se nám dařilo, ale střídavě. Sice jsme si vytvořili hned na začátku slušný náskok, ale potom jsme polevili hlavně v obraně. Olomouc se nám částečně dokázala brankově přiblížit," uvedl mostecký kouč Ľuboš Hudák. "Ve druhém poločasu jsme dokázali dobře kombinovat, byli jsme agresivnější v obraně, dostávali jsme se do rychlých protiútoků. Potom už jsme dávali laciné branky a pohodlně jsme navyšovali náskok."

Olomoucký trenér Jan Bělka si posteskl, že porážka je pro jeho tým příliš krutá. "Předvedli jsme určitě lepší výkon než minulý týden doma. Měli jsme dobré nasazení, ale také jsme nedali spoustu šancí a zkazili jsme zbytečně hodně moc přihrávek. Z toho jsem trošku zklamaný," řekl.

Poruba zahájila semifinálovou sérii porážkou na Slavii 22:30, ale ve čtvrtek doma vyhrála 27:24 a vynutila si třetí zápas. V něm se ujala na začátku vedení 3:0 a po celé utkání měla navrch. V druhém poločase vedl ostravský celek až o jedenáct branek.

"Pokud jsme měli šanci postoupit, tak jsme měli uhrát čtvrteční duel v Ostravě. To jsme byli v zápase celých šedesát minut, dnes to bylo jen čtyřicet minut," řekl trenér Slavie Richard Řezáč. Držitelky rekordních sedmi českých titulů si tak prodlouží čekání na další zlaté medaile, které naposledy získaly před pěti lety.

Hráčky Poruby vybojují medaili čtvrtý rok po sobě. Po triumfu v roce 2012 skončily v další sezoně druhé a loni třetí. "Dnes jsme podali lepší výkon než v druhém utkání, což bylo znát hlavně v obraně. Poučili jsme se z chyb a dobře reagovali na věci, které jsme si po druhém utkání řekli. Chtěli jsme se prosadit fyzickou házenou, což se nám podařilo," uvedl kouč Poruby Jan Beňadik. "Z postupu do finále máme obrovskou radost, protože to pro nás znamená, že po bronzové medaili z interligy máme druhý cenný kov," řekl.

Finále začne příští víkend v Ostravě. Mistr bude korunován nejpozději 24. května v Mostu.

Semifinále českého play off házenkářské interligy žen:
Poruba - Slavia Praha 32:23 (14:10)
Nejvíce branek: Marčíková 8, Kostelná 5, Tomašechová 4 - Jonášová 5, Rajnohová, Chmelařová, Kordovská a Pokorná všechny 3. Konečný stav série: 2:1.
Most - Olomouc 38:23 (16:11)
Nejvíce branek: Szarková 8/2, Vítková 6, Ryšánková a Súkenníková po 5 - Salčáková 12/2, Jansová, Kubáčková, Gebre Selassieová po 2. Konečný stav série: 2:0.

Reklama