Hlavní obsah

Česko - Francie 31:30Házenkářky v kvalifikaci ME senzačně porazily olympijské vítězky!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České házenkářky ve třetím utkání kvalifikace mistrovství Evropy senzačně porazily olympijské vítězky a obhájkyně stříbra z Francie 31:30. Svěřenkyně trenéra Jana Bašného získaly první body ve čtyřčlenné skupině a zvýšily šanci na postup na listopadový šampionát. Češky jednomu z nejlepších týmů poslední doby oplatily vysokou prohru 22:38 z úvodního venkovního duelu.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Hana Kvášová se probíjí francouzskou obranou.

Článek

Českému celku patří ve skupině stále poslední místo. Bašného svěřenkyně mají stejně bodů jako třetí Ukrajina, druhé Chorvatsko je na tom o dva body lépe. Na šampionát postoupí první dva celky ze skupiny. Češky odehrály zatím jen tři zápasy, březnové duely s Ukrajinou byly kvůli ruské invazi odloženy a jejich osud je nejistý. V neděli v klíčovém utkání nastoupí reprezentantky v Chorvatsku.

„Je to velká úleva. Jsem moc šťastná. Ohromně cenné vítězství proti takovému soupeři," radovala se spojka Markéta Jeřábková. Reprezentaci v úvodu držela zejména brankářka Petra Kudláčková, která pokryla sedmičku i rychlý brejk Francouzek. „Za začátek jsem ráda. Takové zákroky proti olympijským vítězkám si asi napíšu do životopisu," smála se gólmanka.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pauletta Foppaová z Francie při střelbě.

První branku zápasu vstřelila až v 6. minutě Iveta Korešová, která se do národního týmu vrátila po mateřské dovolené po dvou a půl letech. Spolu s Jeřábkovou držela precizní českou ofenzivu. „Zkušenosti Ivety nám hodně pomohly. Po takové době v reprezentaci a hned nasázela osm gólů, to vypovídá o všem," vypichovala Jeřábková, která se prosadila také osmkrát.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Iveta Korešová z ČR a Tamara Horacek z Francie.

Domácí hráčky nepustily soupeřky ani jednou do vedení a v poločase vedly 16:13. Češky držely těsný náskok, který navýšily ve 49. minutě na čtyři branky. Francie se sice ještě dotáhla na rozdíl jediné trefy, ale ani jednou nedostala možnost vyrovnat. V dramatickém závěru tým dvakrát podržela střídající gólmanka Hana Mučková a domácí házenkářky mohly slavit nečekanou výhru. „Hanka je skvělý žolík, který zavře branku, když mně se nedaří," chválila spoluhráčku Kudláčková.

A výkon svěřenek vyzdvihoval i trenér Jan Bašný. „Hráčky perfektně plnily pokyny a proměňovaly šance. Získali jsme dva body navíc. Snad zopakujeme podobný výkon v neděli v Chorvatsku," doufal zkušený kouč. Právě nedělní utkání může sehrát klíčovou roli v souboji o postup na evropský šampionát. „Takhle cenné vítězství trochu oslavíme. Ale samozřejmě víme, že pokud v Chorvatsku prohrajeme, může být výhra nad Francií k ničemu," uvědomovala si Kudláčková.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Česká radost z výhry.

Českému celku ve skupině 4 stále patří poslední místo. Na kontě má stejně bodů jako třetí Ukrajina, druhé Chorvatsko je na tom o dva body lépe. Na šampionát postoupí první dva celky ze skupiny. Češky odehrály zatím jen tři zápasy, březnové duely s Ukrajinou byly kvůli ruské invazi odloženy a jejich osud je nejistý.

Utkání skupiny 4 kvalifikace o postup na ME 2022 házenkářek:
Česko - Francie 31:30 (16:13)
Sestava a branky ČR: Kudláčková, Mučková - Knedlíková 6, Kvášová, Kordovská, Korešová 8, Mikulášková, Hurychová 2, Stříšková, Stellnerová 1, J. Franková, A. Franková, Kovářová 1, Jeřábková 8, Malá 4, Cholevová 1.
Nejvíce branek Francie: Toublancová, Foppaová obě 4. Rozhodčí: Merzová, Kuttlerová (obě Něm.). Sedmimetrové hody: 5/5 - 6/3. Vyloučení: 4:3. Diváci: 1200.
Ukrajina - Chorvatsko 19:26 (11:12).
Tabulka:
1.Francie5401144:1168
2.Chorvatsko5203112:1144
3.Ukrajina310267:762
4.Česko310277:942

Reklama

Související témata: