Hlavní obsah

Házenkářské probuzení až ke konci. Dlouho jsme hráli se zataženou ruční brzdou, mrzí Mrkvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli si ve Zlíně vybudovat co největší náskok do nedělní odvety v bouřlivém balkánském prostředí, jenže čeští házenkáři se domácím zápasem kvalifikace o MS 2023 spíš protrápili. Teprve mohutným finišem zachránili remízu 24:24 se Severní Makedonií, nicméně šance na postup úplně pohřbena není a právě ten závěr v podání národního týmu je alespoň malým příslibem.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Čeští házenkáři po remíze se Severní Makedonií.

Článek

„Je až neuvěřitelné z jakých sr... jsme se ještě zvedli. Podle představ ale byla naše hra jen posledních patnáct minut," tvrdil v České televizi gólman Tomáš Mrkva, jenž třemi chycenými sedmičkami i jistými zákroky ve druhé půli dodal mužstvu potřebnou energii.

Národní tým ale pod vedením španělského trenéra Sabatého působil dlouho hodně zvadle. Už v 9. minutě prohrával 1:5, při velkém počtu chyb a bojácném útočném projevu nemohl dlouho myslet na korekci. Navíc čtyřgólová šňůra soupeře znamenala ve 37. minutě hrozivý stav 10:17. „Přišlo mi, že jsme dlouho hráli se zataženou ruční brzdou," vnímal Mrkva.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Tomáš Babák z Česka, Stojanche Stoilov z Makedonie a Štěpán Zeman z Česka.

Když se reprezentanti v útoku snažili nepřiznivý vývoj zvrátit sami, úplně se vytrácelo týmové pojetí. Makedoncům ale ke konci už viditelně docházely síly, Češi se s podporou dvou tisícovek diváků konečně probrali, zpřesnili hru, nadechli se ke svému typicky projevu plnému extrémní bojovnosti.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zleva Filip Mirkulovski z Makedonie a Stanislav Kašpárek z Česka v play off kvalifikace MS házenkářů..

Ještě pět minut před koncem byl stav 20:24, přesto se reprezentantům povedlo výraznou gólovou ztrátu smazat. „Pro mě to byl náramně těžký debut, jsem ale rád za vzkříšení naděje pro odvetu. Diváci byli tím hráčem navíc, kterého jsme ke konci potřebovali," líčil 19letý nováček Mathias Choleva.

Pocity hráčů byly hodně smíšené. „Těžko se mi to hodnotí, byli jsme dlouho zbytečně v křeči a zahodili spoustu šancí. Když si ale uvědomím, že jsme ve druhém poločase prohrávali rozdílem sedmi branek, tak musíme být rádi i za remízu, která nám dala naději na cestu do Makedonie a věřím, že odveta může být zcela otevřená," řekl nejlepší český střelec Matěj Klíma.

„Bude to ve Skopje neskutečná řežba v pekelné atmosféře. My tam každopádně musíme předvést o sto procent lepší výkon než doma, ale máme na co navázat. Když budeme hrát jako poslední čtvrthodinu ve Zlíně, můžeme myslet i na vítězství z horké půdy soupeře," uvažoval Mrkva.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.