Hlavní obsah

Hrdost a vztyčená hlava, ale obrovské zklamání. Házenkáři po remíze se Švédy smutní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřadujícím vicemistrům světa byli vyrovnanými soupeři. Čeští házenkáři dokázali se Švédskem překvapivě remizovat 27:27. K postupu do hlavní fáze ale výsledek nestačil. Díky lepšímu skóre z předchozích dvou duelů se dostalo mezi nejlepší dvanáctku právě Švédsko. Češi se tak s turnajem loučí po třech skvělých výkonech, ale s bilancí jedné výhry, jedné porážky a jedné remízy.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Čeští házenkáři po utkání se Švédy.

Článek

Velkého favorita se národní tým nezalekl a Švédska se držel po celý zápas. Od stavu 1:0 se však ani jednou do vedení nedostal a poslední útok v závěrečných sekundách za vyrovnaného stavu už ke gólu nedotáhl. „Postup byl extrémně blízko. Moc lidí by nám před turnajem nevěřilo, že uhrajeme remízu se Švédy. Bohužel nám to ale nestačí," mrzí střední spojku Tomáše Babáka.

Ten naskočil do závěrečného duelu až ve druhém poločase, ale hned se střelecky chytnul a řídil českou ofenzivu šesti góly. „Ukázali jsme že, dokážeme hrát proti skvělým týmům. Na druhou stranu převládá zklamání, že jsme nedokázali ještě propasírovat do sítě jeden gól a postoupit," říká smutně nejlepší střelec zápasu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Dominik Solák po utkání se Švédy.

Smíšené pocity měl po zápase i trenér Rastislav Trtík. „Těžko se mi to hodnotí, bolí to. Chybělo málo. Na tým jsem však hrozně moc hrdý. Všichni jsme hrdí na tom, že jsme byli součást tohohle celku," chválí 60letý kouč.

Bojovné a energické výkony českého týmu zvedaly fanoušky v Bratislavě ze sedadel. Při úvodním duelu proti Španělsku, dvojnásobnému mistru Evropy z posledních dvou šampionátů, se Češi připravili o lepší výsledek zejména technickými chybami a padli dvě branky. S úřadujícími mistry světa měli na dosah kýžené vítězství, ale remíza jim na postup ze skupiny smrti nestačila. „Kluci ukázali, že jsou schopni hrát se světovou špičkou. Švédi z nás měli strach. A v závěru při nich stálo štěstí i přízeň jiných faktorů na hřišti," rýpnul si Trtík do verdiktů chorvatských sudích.

Podle Babáka mohli hrát čeští reprezentanti bez tlaku, jelikož se od nich postup nečekal. „Byli jsme v klidu a bojovali jsme. Musíme si ze šampionátu vzít to pozitivní. Máme spoustu mladých kluků, ale přesto jsme dokázali předvést s favority takové výkony," oceňuje 28letý házenkář.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Jakub Hrstka (vpravo) a Švéd Albin Lagergren.

Národní tým si pochvaloval i skvělou atmosféru v aréně Ondreje Nepely. „Divákům moc děkujeme za neskutečnou kulisu. Byl to pro nás obrovský doping," říká trenér Trtík. Ten vyzdvihl výkony mladých spojek Matěje Klímy, který nasázel osm gólů Bosně, a Tomáše Pirocha, jenž se trefil pětkrát proti Švédům. „Hráli fantasticky. Mladí hráči se popasovali s nejlepšími házenkáři na světě a uspěli. Ale musím pochválit celý tým," doplňuje kouč.

Český výběr tak na mistrovství Evropy končí už v základní skupině. Ale z Bratislavy odjíždí se vztyčenou hlavou. „Když se ještě sehrajeme, můžeme na dalších šampionátech uhrát super výsledky," věří Babák.

Reklama

Související témata: