Hlavní obsah

Hvězda z Japonska věří v medaili. Fanatičtí fanoušci nás k ní mohou dohnat, říká Satoria

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně získat medaili. Čeští baseballisté v neděli v Ostravě rozehrají základní skupinu domácího mistrovství Evropy s jediným plánem. Aby jim po posledním utkání turnaje, jenž se kromě Ostravy hraje ještě v Brně, v Třebíči, v Blansku a Praze, na krku zacinkaly některá z medailí pro nejlepší týmy starého kontinentu.

Foto: baseball.cz, Jan Beneš

Nadhazovač Ondřej Satoria v reprezentaci.

Článek

„Už jsem dvě Evropy doma hrál a za mě je obrovská výhoda hrát před českými fanoušky. Jinde lidé tolik nefandí. Češi jsou v tomhle specifičtí, řekl bych někdy až fanatici. Donesou trumpety, bubny, fandí až ječí, na což ostatní týmy nejsou zvyklé. Třeba Španělé si na to v Praze minulý rok stěžovali,“ usmívá se hráč ostravských Arrows Ondřej Satoria.

O Eurobaseball v Česku je velký zájem. Zápasy proti Rakousku (v neděli 24. září od 18 hodin), Řecku (v pondělí 25. září od 17.30 hodin) a Španělsku (v úterý 26. září od 17.30 hodin) jsou prakticky vyprodané, přestože kapacita tribun v Arrows Parku v Ostrava-Porubě byly navýšeny a zápasy bude sledovat přibližně dvě tisícovky lidí. „Myslím si, že nás lidi k tomu, abychom tu první medaili udělali, můžou dohnat,“ přemítal Satoria.

Čeští baseballisté chtějí na moravských a českých hřištích navázat na velký úspěch z World Baseball Classic v Tokiu, kde právě Satoria v utkání proti Japonsku zazářil tak, že se z něj okamžitě stal jeden z nejpopulárnějších baseballistů Evropy.

Češi s Japonci prohráli 2:10, místní ale vice zaujal výkon českého elektrikáře z Ostravy, který svými nadhozy vyautovat nejlepšího baseballistu světa Šoheie Ohtaniho. „Pořád mi vyzvání telefon, chodí zprávy. Dokonce jsem dělal přes zoom rozhovor pro nějakou japonskou televizi,“ usmíval se Satoria po návratu k ligovým i pracovním povinnostem v Česku.

„Pracuju jako technik vysokého a nízkého napětí. Starám se o obnovu a rozšiřování distribuční soustavy. Spadá to toho třeba taky budování elektrických přípojek pro rodinné domy,“ přibližuje 26letý baseballista.

Nominace Česka pro mistrovství Evropy

Nadhazovači: Lukáš Hlouch, Marek Minařík, Jan Novák, Ondřej Satoria, Martin Schneider, Jeffrey Barto, Jake Rabinowitz, Tomáš Ondra, Jan Tomek, Filip Čapka.

Catcheři: Martin Červenka, Daniel Vavruša.

Vnitřní polaři: Petr Zýma, Vojtěch Menšík, Martin Mužík, Eric Sogard, Jakub Kubica, Filip Smola, William Escala, Jakub Hajtmar.

Vnější polaři: Marek Chlup, Arnošt Dubový, Matěj Menšík.

Čeští reprezentanti, kteří se baseballem v drtivé většině neživí, Japonce uchvátili. „Bavil jsem se s jedním Čechem, který v Japonsku žije už 25 let a učí tam češtinu. Říkal, že po téhle zkušenosti, měl zaplněný mejl od lidí, kteří se chtěli učit česky, kteří chtěli jet do Česka podívat se na extraligu a poznávat naši zem. Přirovnávali nás k paní Čáslavské a hokejistům, kteří vyhráli olympiádu v Naganu. Myslím, že jsme v docela slušné společnosti. Teď ještě tenhle úspěch doma povýšit a konečně získat evropskou medaili,“ přeje si Satoria, který před turnajem uzavřel sázku s trenérem Arrows Borisem Bokajem. Pokud Češi vybojují medaili, obarví si knír na bond.

Česká reprezentace vybojovala na mistrovství Evropy sedm pátých a jedno čtvrté místo. Cenný kov historicky získaly reprezentace Nizozemska, Itálie, Španělska, Velké Británie, Ruska, Izraele, Řecka, Německa, Francie, Belgie a Švédska.

Reklama

Související témata: