Hlavní obsah

Už je na čase, chceme medaili! Baseballisté hodlají naplnit sen mnoha generací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březnové premiérové vystoupení národního týmu na World Baseball Classic bylo ideální pozvánkou. Česká republika teď od 24. září do 1. října pořádá mistrovství Evropy v baseballu, hostitelskými městy jsou Ostrava, Praha, Blansko, Třebíč a Brno. Domácí reprezentace má jednoznačný cíl. Zisk medaile.

Čeští baseballisté chtějí na domácím ME medailiVideo: Sport.cz

 
Článek

Mistrovství Evropy se vrací na české území po devíti letech. Nejlepším výsledkem národního týmu je čtvrté místo právě z roku 2014. Medaile mu ještě nikdy necinkla.

„Věřím, že teď je reálná. Na druhou stranu, konkurenci často srovnávám s hokejem. V něm také může pomýšlet na medaili nějakých sedm zemí. A v klíčovém čtvrtfinále se může přihodit cokoliv,“ poukazuje předseda České baseballové asociace Petr Ditrich.

Příběh českých amatérů v konfrontaci s ryzími profesionály začátkem roku zaujal celý baseballový svět. Češi vstoupili do World Baseball Classic směle a zajistili si účast i na příštím neoficiálním mistrovství světa.

Už za pár dní odstartuje v ČR ME baseballistů. Na zápasy národního týmu zbývá posledních pár vstupenekVideo: Sport.cz

„Každý máme své povolání, takže máme nad svým sportem nadhled. To nám dává výhodu v soubojích s profesionály,“ poukazuje trenér Pavel Chadim.

„Pokud nepotvrdíme dobrou hru na domácím šampionátu, Tokio může vyprchat,“ uvědomuje si kapitán reprezentace Petr Zýma.

„Chceme medaili. Myslím, že už je na čase a máme na ni tým. Chceme hrát správně, naplno a ukázat českým fanouškům náš styl hry, který nám v posledních dvou turnajích přinesl ovoce. Našim úkolem bude přijít a nechat na hřišti duši,“ líčí Zýma.

„Divácká podpora bude velká a my se moc těšíme. Nikdy jsme neměli takovou podporu před domácím publikem, co nás nyní čeká, a chceme toho využít. Fanoušek je náš další hráč,“ těší se na bouřlivou atmosféru Marek Chlup, který je jedním z mála českých profesionálů hrajících v USA za tým Lake Country DuckHounds.

Ambasadoři baseballového ME Jan Železný, Martin Erat a Martin ČervenkaVideo: ČBA

„Věřím, že když budou všichni zdraví, tak máme tým, který je schopný uspět a vyhrát minimálně pět ze šesti utkání. To by mohlo znamenat, že si splníme náš cíl,“ doufá Chadim.

K absolutní spokojenosti mu chybí jen účast Daniela Padyšáka a Michala Kovaly, které nepustily americké vysoké školy.

Čechy čeká v základní skupině v Ostravě postupně Rakousko, Řecko a Španělsko, v Brně potom finálová skupina či zápasy o umístění. Zcela jistě budou Češi hrát příští čtvrtek a v pátek na MBS Draků Brno od 18:30 bez ohledu na výsledky základní skupiny, soupeře i fázi se teprve dozvědí podle vývoje turnaje.

Marek Chlup o síle českého baseballu, jeho popularitě v Japonsku a cestě do MLBVideo: Sport.cz

„Sen se nezměnil. Máme stále nenaplněnou touhu. Nejméně třem generacím se za posledních třicet let nepodařilo tuto touhu naplnit. Jiných jedenáct evropských zemí se během této doby už radovalo. Teď je řada na České republice!“ vyhlašuje kouč Chadim.

Česká reprezentace má na svém kontě z kontinentálního šampionátu sedm pátých a jedno čtvrté místo. Cenný kov historicky získaly reprezentace Nizozemska, Itálie, Španělska, Velké Británie, Ruska, Izraele, Řecka, Německa, Francie, Belgie a Švédska.

„Je dobré si klást vysoké cíle, ale zároveň zůstat pokorní. Nebude to snadné, soupeři jsou silní,“ má Chadim jasno.

Šampionát bude vysílat Česká televize, která naplánovala všechny české zápasy a boje o medaile v přímém přenosu.

Reklama

Související témata: