Hlavní obsah

Jak Démar vzkřísil Liberec. Velice příjemný pocit, raduje se z prvního místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K pondělním narozeninám dostal kouč volejbalového Liberce Martin Démar parádní dárek. Jeho hráči vyhráli na palubovce Odoleny Vody 3:1 a desátý triumf v řadě Duklu vynesl do čela extraligy před mistrovské Karlovarsko.

Foto: Hynek Preisler, Právo

Syn Lukáš a otec Martin Démarovi.

Článek

V sezoně už první byli, ale tehdy měli zápas navíc, teď se volejbalisté Liberce vyšvihli premiérově na první místo při stejném počtu duelů.

„Koukat na tabulku je teď velice příjemný pocit. Projevuje se naše práce, kterou od srpna děláme. Hráči se chtějí pořád zlepšovat a pracovat. Pro trenéra je hrozně pozitivní signál, že nemají nikdy dost a chtějí víc a víc," libuje si Martin Démar, který v pondělí slaví 54. narozeniny.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený VK Dukla Liberec official (@vkdukla)

Severočeské volejbalisty převzal po minulé sezoně, kterou Dukla zakončila osmá, tedy nejhorším umístěním ve své historii. Nyní, pět zápasů před koncem základní části, však soutěž vede o dva body před dvojnásobným obhájcem titulu z Karlových Varů. „Skromnost stranou, může za to dobrý kouč," vtipkuje Démar. Ale bez legrace, v čem podle něj spočívá aktuální renesance tradiční volejbalové značky?

„Udělali jsme dobré nákupy. Pracovali jsme na tom dlouho a těžce. Zaplať pánbůh v Liberci pochopili, že tým si musí vybrat trenér. Jsem takto zvyklý pracovat z Francie. Když vám management vybere nějaké hráče, vy je nechcete a oni hrají špatně, zodpovědnost nemůžete nést. Když si je vyberete vy, jste vy i zodpovědný," naznačuje změny klubové strategie kouč dlouho působící v zahraničí.

Už v lednu minulého roku věděl, že tým po minulé sezoně převezme, což se ukázalo jako zásadní. „Šlo o dobrý tah Pavla Šimoníčka (ředitele klubu) a od února jsme začali skládat tým a přemýšlet o nové sezoně. Načasování bylo dobré, a proto se nám podařilo koupit dobré hráče. Důležité bylo, že Pavel Šimoníček nechal zodpovědnost na mně. Pracoval jsem s Ondrou Smolkou, který mi dal spoustu statistik a informací, využil jsem i různé oponentury, ale poslední slovo jsem měl já. Tým si sedl i lidsky. Kluci jsou zlatí. Třeba teď mám narozeniny, kluci přijdou a obejmou mě," usmívá se Démar.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Nivaldo Diaz (@nivaldo_diaz)

Koho považuje za největší trefu? „Hodně překvapený jsem z Nivalda, o kterém jsem hodně přemýšlel, zda ho tady nechat. Věděl jsem, že na útoku hraje par excellence, ale nevěděl jsem, jak je na tom v dalších herních činnostech jako blok, podání, příjem, obrana. Nakonec jsme nemohli najít žádného smečaře, který by se mi líbil a Nivaldo tím pádem zůstal. V tom jsme měli velké štěstí, které k tomu asi patří. Jsem příjemně překvapený, jak se lepší na přihrávce, podání a dalších činnostech a jak tým táhne. Z toho mám velkou radost," říká na adresu smečaře, jediného hráče z Kuby v české extralize.

„Nechci chválit všechny, ale dál je výborný Krajčovič, Kruno (Nikačeviš), který podle mě patří mezi nejlepší střeďáky, libero Silver Maar, Gavenda, který se rozehrává, Ticháček, Marcel Lux nebo Lukáš Démar. Ani o jednom hráči nemůžu říct nic negativního," pochvaluje si Démar, který chce základní část dohrát na první, maximálně stříbrné pozici. „Chceme mít dobrou pozici pro play off. To je náš cíl a máme to ve svých rukách," uzavírá.

Reklama

Související témata: