Hlavní obsah

Jihostroj si po domácí vítězné bitvě vynutil páté semifinále v Liberci

Aktualizováno

O druhém finalistovi extraligy volejbalistů rozhodne pátý zápas ve čtvrtek v Liberci. České Budějovice v neděli porazily Duklu ve své hale 3:2 a vynutily si pokračování série, v níž dosud pokaždé zvítězil domácí tým. Páté semifinále začne v Liberci v 18 hodin a určí soupeře pro pražské Lvy, kteří se do boje o trofej dostali na úkor mistra z posledních dvou let Karlovarska.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Martin Licek z Českých Budějovic, Filip Gavenda z Liberce a Oliver Sedláček z Českých Budějovic.

Článek

Volejbalisty Dukly dělil dnes od postupu do finále jeden set. Vedli 2:1, ale domácí v čele se smečařem Martinem Lickem konec série odmítli. Licek nasbíral celkem 21 bodů, sedm ze servisu a právě svými esy pomohl zlomit tie break. Jihočeši v něm dominovali a před dvěma a půl tisíci fanoušků v hale si vynutili pátý souboj.

Brněnské kluby Královo Pole ani Šelmy ve třetím zápase nedotáhly postup do finále extraligy volejbalistek, oba dnes prohrály 2:3. Týmu KP nestačilo vedení nad Prostějovem 2:0 na sety a 20:18, úřadující mistryně po strhujícím obratu zvítězily v páté sadě 15:13. Pokračování si vynutil i Liberec po domácí výhře 3:2. Další šanci ukončit semifinále budou mít KP a Šelmy ve středu.

"Prostějov se v průběhu celé série zlepšuje, což platilo i dnes. Od třetího setu to byl dost zápas Soni Novákové. Rozdíly mezi oběma týmy jsou nepatrné, většina setů končí těsně o dva body. Nevím, jestli se v dnešním utkání něco zlomilo, ale doteď šly vyrovnané koncovky častěji na naši stranu, zatímco tentokrát jsme je úspěšně nedohráli," řekl kouč KP Erik Nezhoda.

Sedmačtyřicetiletou nahrávačku a bývalou olympioničku v beachvolejbalu Soňu Novákovou vyzdvihl i trenér Prostějova Miroslav Čada. "Bylo to velice vyrovnané utkání. My jsme si před jeho začátkem řekli, že se půjdeme rvát do posledního míče, a totéž jsme si opakovali i za nepříznivého průběhu. Až se nám to podařilo do puntíku splnit. Myslím, že velký podíl na dnešním vítězství má Soňa Nováková, která šla na hřiště ve třetím setu a pak došlo ke zlomu. Celkově chci ale vyzvednout výborný kolektivní výkon celého týmu, jeho nezlomnost," zhodnotil třetí semifinále.

Liberec k odvrácení konce série dovedla univerzálka Nikola Kvapilová, jež nasbírala 32 bodů.

Semifinále play off volejbalové extraligy mužů - 4. zápas:
České Budějovice - Liberec 3:2 (18, -21, -23, 21, 8)
Nejvíce bodů: Licek 21, Van Schie 15, Ondrovič 11 - Nikačevič 14, L. Demar 12, Lux 10. Stav série: 2:2.
Semifinále play off volejbalové extraligy žen - 3. zápasy:
Liberec - Šelmy Brno 3:2 (24, -22, -19. 27, 10)
Nejvíce bodů: Kvapilová 32, Šulcová 14, Kojdová 9 - Kyryčenková 29, Kozubíková 15, Kocmanová-Havlíčková 12. Stav série: 1:2.
KP Brno - Prostějov 2:3 (17, 20, -23, -19, -13)
Nejvíce bodů: Bukovská 24, Nikolovová 18, Koulisiani 16 - Silvaová 22, Trnková 13, J. Smolková 11. Stav série: 2:1.

Reklama