Hlavní obsah

Kapitán Lvů Janouch čeká v semifinále proti Karlovarsku pětisetové bitvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před rokem se srazili v elektrizujícím finále, letos se do bitev o titul prokouše jen jeden z nich. Pražští volejbalové Lvi se srazí s volejbalisty Karlovarska už o kolo dříve. Favority budou Západočeši, kteří obhajují zlato, ale i Pražané mají své trumfy a hvězdy. Jednou z největších je dlouholetý kapitán české reprezentace Jakub Janouch. „Očekávám stejně vyrovnanou sérii, jako loni. Když nebudeme hrát pětiseťáky, bude to divné," tuší 32letý nahrávač, jenž v kariéře dosáhl na dva mistrovské tituly.

Foto: VK Lvi Praha

Kapitán volejbalových Lvů Praha Jakub Janouch.

Článek

Janouch se těší na duely plné emocí. „Ve čtvrtfinále se ukázalo, že nás trenéři umějí na soupeře správně připravit. Bude záležet jen na nás, jak budeme plnit jejich pokyny a jestli budeme důslední," doplňuje Janouch.

Pojďme se odrazit od čtvrtfinálové sérii s Kladnem. Jaká byla?

Strašně těžká. Sice o zápas kratší, než minulý rok a o něco méně dramatická. Loni nám teklo pořádně do bot, prohrávali jsme 1:2 a jeli se bránit mečbolu na Kladno. I letos jsme jeden zápas prohráli a sehráli nejvyrovnanější čtvrtfinálovou sérii.

Co rozhodlo?

Za stavu 1:1 jsme si stále nepřipouštěli jinou možnost, než že postoupíme. Všichni jsme k zápasům přistoupili na sto procent a nakonec se dokázali vyrovnat i s nízkým stropem kladenské haly a těžkým servisem soupeře.

Program semifinále:
3. 4. 17.00 Karlovarsko-Lvi Praha (Hala míčových sportů)
7. 4. 17.00 Lvi Praha-Karlovarsko (Unyp arena)
11. 4. 17.00 Karlovarsko-Lvi Praha (Hala míčových sportů)
případné další duely
15. 4. Lvi Praha-Karlovarsko (Unyp arena)
19. 4. Karlovarsko-Lvi Praha (Hala míčových sportů)

Servis nakonec rozhodl, že?

Ano. Vím, že se to omílá pořád dokola, ale jde o největší volejbalovou pravdu. Nemusíte dát eso, ale pokud se vám podaří servis, dostanete soupeře pod tlak. Důležitý byl samozřejmě týmový výkon. Univerzál Casey Schouten nás v útoku držel nad vodou. Kluci na smečařském i blokařském postu se střídali a všichni pomohli.

Oddechl jste si, když právě Schouten proměnil na Kladně poslední útok?

Určitě, odpovědnost jsem cítil. Někdo si tlak připouští více, někdo méně. Teď už hrajeme o medaile, splnili jsme takový dlouhodobý obecný cíl.

Hráči Karlovarska to takto nemohou brát. Dvakrát po sobě vyhráli extraligu a musí znovu. Je to vaše výhoda?

Možná si to řeknou a možná je napadne, že pokud nevyhrají potřetí, nic hrozného se nestane. Ale oni takhle nepřemýšlejí. Chtějí vítězit a na tlak jsou zvyklí.

Dost věcí jim hraje do karet. Vyhráli poslední dvě vzájemné série a letos je vaše bilance 1:2. Může to mít vliv na výsledek?

Nemám moc rád takové ty řeči, že se nám na někoho nedaří. Každý zápas začíná od nuly a stejně jako soupeř máme možnost ovlivnit ho a vyhrát. Karlovarsko má dobrý tým, který je vyrovnaný na každém postu. Trenér Novák ho buduje spoustu let. Má přirozenou autoritu a kluci za ním jdou. Systém hry mají pevně daný a výborně zažitý. My se od srpna připravujeme pod novým koučem. Nějaký čas trvalo, než jsme zvládli, co po nás chce. Teď v nejdůležitější části sezony se nám to daří plnit a stále děláme pokroky. V tom může být naše výhoda, nemyslím si, že Vary mohou udělat pokrok, budou hrát to, co poslední roky.

Co od série očekáváte?

Stejně vyrovnanou sérii, jako loni. Když nebudeme hrát pětiseťáky, bude mi to divné. V pondělí přijedeme do Varů, spustí na nás salvu servisů a uvidí se, jak ji ustojíme. Pokud se budeme držet, bude jasné, že jsou zranitelní. Pokud budou pět bodů nad námi, bude to strašně těžké. Musíme hrát pečlivě na ose servis-blok. Ve čtvrtfinále se ukázalo, že nás trenéři umějí na soupeře správně připravit. Bude záležet jen na nás, jak budeme plnit jejich pokyny a jestli budeme důslední.

Reklama

Související témata: