Hlavní obsah

Nahradí v budoucnu Satoranského a spol.? Japonci mají mašinu na střelbu trojek

Dočkáme se snad basketbalových zápasů strojů? Japonští konstruktéři předvedli veřejnosti svou technologickou novinku. Firma Toyota zdokonaluje vývoj robota, který je naprogramován na střelbu basketbalovým míčem na koš. A stroji se na palubovce velmi daří. V přímém souboji s dvěma profesionály si připsal vítězství na počet proměněných hodů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Robot si zkusil střelbu na basketbalový košVideo: sntv

 
Článek

Driblovat zatím neumí a parádní smeče ani doskoku se od něj nedočkáte. Co ale ovládá perfektně, je házení na koš. Robot je naprogramován na střelbu za tři body a na trestný hod. Basketbalový prototyp japonské Toyoty se jmenuje CUE 3 a jeho doménou je prozatím přesná muška.

V souboji na trojky porazil dva japonské profesionály. Proměnil pět z osmi pokusů a jeho tvůrci se navíc dušovali, že to bývá s efektivitou ještě mnohem lepší. Těžko říct, čím si horší výsledek během předváděcího dne vysvětlit, ale nervozita to zřejmě nebude.

Foto: Yuri Kageyama, ČTK/AP

Tým konstruktérů firmy Toyota předvedl veřejnosti svého basketbalového robota CUE 3.

CUE 3 měří 207 centimetrů. Stroj si pomocí výpočetní techniky vypracovává trojrozměrný obraz prostoru a podle toho dokáže určit přesnou polohu basketbalového koše. Využívá k tomu senzory, které jsou připevněny na jeho trupu. Přídavné motory v pažích a v kolenou pak dokážou míči dodat ten správný směr i sílu hodu.

„Během testování v průběhu několika posledních dní se v zásazích téměř nemýlil. Nedokážu si vysvětlit, že během předváděcí exhibice tolikrát minul," neskrýval menší nespokojenost Tomohiro Nomi, šéf týmu konstruktérů. „Cítím, že bůh existuje, protože to bylo naprosto vzrušující. Ohromující vítězství nad člověkem je něco, z čeho do budoucna můžeme vycházet," dodal japonský inženýr.

Reklama

Související témata: