Hlavní obsah

Nečekaný hit! Tohle jsme ještě nezažili, žasli Češi nad bouřlivou kulisou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropské hry v Polsku tribuny příliš neplní, ale jsou i výjimky. Třeba jeden z nejmladších sportů v programu teqball, který se hraje přímo v srdci Krakova, na náměstí Rynek Glówny. Na zápasy ve skupinách ještě ne, ale na páteční finálový blok byly tribuny úplně plné.

Teqball je na Evropských hrách hitem.Video: Český olympijský tým

 
Článek

Krakov (od našeho zpravodaje) ‑ Hlasitá hudba, fandění, tradiční chorál domácích Polska bialo-czerwoni. Tak vypadaly kulisy zápasu o bronz smíšených dvojic, v němž proti domácímu páru nastoupili Češi Gabriela Zachová s Lukášem Flaksem. „Takovou atmosféru jsme nezažili na žádném turnaji, paráda,“ přiznávala Zachová, která s parťákem nakonec skončila čtvrtá.

Většinu zápasů hrají teqballisté v halách, v Polsku se museli srovnávat s větrem, sluníčkem, hlasitou hudbou a třeba i dronem nad hlavami. „Jednou tu nad námi lítala i helikoptéra a vypadalo to jako když ten pán má samopal, to jsem si říkal, co to je,“ usmíval se Flaks.

Foto: Ivana Roháčková

Lukáš Flaks v souboji o bronz z Evropských her.

Teqball pochází z Maďarska a bývá označován též jako stolní nohejbal. Hraje se stole zhruba ping-pongových rozměrů, který je ale prohnutý, nohama, hrudníkem či hlavou. U toho dva rozhodčí v košilích s motýlky a často dechberoucí výměny, které diváci v Krakově dokázali ocenit.

„Věděli jsme, že se bude hrát na náměstí, ale že to tu bude takhle nabité a v takové kulise, to jsem nečekal,“ uznal 39letý Flaks, jenž měl ve vlasech barevně vyvedenou českou vlajku. „Řekl jsem si, že poprvé v životě budu startovat za Česko na tak významné akci, tak se na to musím nějak připravit,“ usmíval se.

Patnáct let hrál nohejbalovou extraligu, nyní už víc směřuje k teqballu. „Když si jdu teď kopnout nohejbal, kolikrát si říkám, že je trošku pomalý a skoro se u toho nudím, čímž nechci nohejbal shazovat, má svůj půvab zase jinde,“ tvrdí.

Foto: Ivana Roháčková

Gabriela Zachová v mixech při Evropských hrách.

Zachová, která oba sporty kombinuje, má podobný pohled. „Teqball mě baví víc, je rychlejší, jak míč nemůže dopadnout na zem,“ říká 23letá teqballistka.

Také je mladý sport v Česku na vzestupu, stolů přibývá. „V Česku už jich 300,“ říká Flaks. A také mezinárodní konkurence je oproti nohejbalu, kde se špička rekrutuje takřka výhradně z Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska, výrazně širší.

„V nohejbale bývá na mistrovství světa asi 24 týmů, z toho tak osm pro nás nejsou protihráči. V teqballu přijede asi 80 zemí, z toho 20 je fakt nepříjemným soupeřem pro každého. A ta technická vybavenost hráčů neustále roste,“ postřehl Flaks.

Související témata: