Hlavní obsah

Noha drží, chceme v teple vydržet co nejdéle, říká před MS v Kataru házenkářské eso Jícha

Praha

Důležitá zpráva pro českou házenou: nejlepší z reprezentantů Filip Jícha je po podzimní operaci levého kotníku úplně fit a schopen odjet příští týden na mistrovství světa do Kataru.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Házenkář Filip Jícha na tréninku v Plzni.

Článek
Fotogalerie

K házené jste se vrátil v polovině prosince a odehrál za Kiel čtyři ligová a jedno pohárové utkání. Co vám ukázala?

Že musím ještě hodně trénovat, ale hlavní bylo, že kotník je v pořádku a noha drží. Těžko odhadovat, na kolika procentech herních možností jsem, ale ještě musím pořádně dělat na kondici, ale i házenkářských věcech, abych se dostal na optimální výkonnost.

Už příští pátek hrajete v Dauhá první zápas na šampionátu, stihnete naladit formu?

Musím se hodně snažit, abych byl v Kataru takovou pomocí, jakou ode mě všichni očekávají a co čekám i já sám od sebe. Spíš to ale zkusím hrát na takovou falešnou formu. V Plzni na soustředění intenzívně makám s klukama, kteří mají stejné zapálení pro náš sport. I s novými trenéry mám na házenou podobný pohled, jen mě nebaví extrémně bolestné rozcvičky Dana Kubeše. Ale skousnu to a cvičím (úsměv), kouč má přece vždycky pravdu.

Po kontroverzních zásazích mezinárodní federace potká Česko už v základní části MS pekelně těžké soupeře: Francii, Švédsko, Egypt, Island a Alžírsko. Co na to říkáte?

Teď už je všechno dané a musíme přijmout, že naše skupina je asi nejtěžší a postup z ní do osmifinále by byl skutečně velkým úspěchem. Realisticky řečeno se pojedeme porvat o každý bodík, ale každý z nás by si asi přál zůstat co nejdéle v teple v Kataru.

Vzal jste si pro sebe nějaké poučení z dlouhé herní pauzy?

Udělal jsem chybu, že jsem dlouho jel jen na udržovací režim, a tělo mi vystavilo účet. Všechno zlé je ale k něčemu dobré, cítím na sobě, jak ohromně mi po operaci pomohl rehabilitační pobyt na rehabilitační klinice v Řeznu.

V čem?

Dokonale jsem poznal své tělo a mohl zatěžovat i jiné partie tak, abych necítil bolest. Hodně jsem pečoval o kotník, měl na něj speciální cviky nebo jsem užíval rotoped se zátěží. Balančním cvičením jsem posiloval břicho, záda a ramena. K tomu elektroléčba, magnety, sauna. Do postele jsem padl k. o., ale s vyčištěnou hlavou.

Takže jste pookřál i psychicky?

Byl to balzám, očista těla i duše. Cítil jsem, jak získávám sílu, jak jsem ohebnější a vracím se tam, kde bych v téměř 33 letech chtěl být fyzicky i psychicky. Moc mě bavila možnost mluvit se svým tělem, což běžně v sezóně nejde, protože pořád něco bolí.

Reklama