Hlavní obsah

Nymburk - Charleroi 67:73Nymburk prohrál se Charleroi a postup se mu začíná komplikovat

Praha

Basketbalisté Nymburku prohráli klíčové utkání v Evropském poháru s Charleroi 67:73 a výrazně si zkomplikovali boj o postup ze skupiny. Český mistr poprvé prohrál doma a bilanci si pohoršil na čtyři výhry a stejný počet proher. Pokud chtějí Nymburští postoupit, budou zřejmě muset ve zbývajících kolech zvítězit jak v Římě, tak doma se Sevillou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Andre Collins (vlevo) z Charleroi brání Jiřího Welsche z Nymburka.

Článek

"Převládá v nás velké zklamání. Bylo to stěžejní utkání a ten vývoj ve skupině jsme mohli mít ve svých rukách. Takhle máme ještě dvě utkání před sebou, ve kterých musíme jít na 100 procent. Teď jsme hodně zklamaní jak z výsledku, tak hry na útočné polovině," řekl nymburský asistent trenéra Lubomír Růžička.

Nymburští věděli, že po prohře v minulém týdnu s Oldenburgem potřebují nutně zvítězit, a šli za výhrou od samého úvodu. V prvních minutách tlačili míč pod koš a brzy donutili ke dvěma faulům nejlepšího střelce soupeře, ex-nymburského Dylana Page. Po šňůře devíti bodů dokonce vedl Nymburk o sedm, ale do konce prvního období soupeř stáhl rozdíl na bod.

Když za tři minuty druhé čtvrtiny nedali Nymburští ani koš, musel si už za stavu 19:27 vzít trenér Kestutis Kemzura oddechový čas. Domácí kupili chyby a náskok soupeře rostl. První koš z pole dal Nymburk ve druhé čtvrtině až po pěti minutách na 23:32. Závěr poločasu sice vyšel Středočechům lépe, přesto prohrávali 30:33.

Přestože Page se nadále trápil, Charleroi drželo mírný náskok. Českému mistrovi se bez zraněné opory Dariuse Washingtona střelecky nedařilo. Vše vyústilo v nesportovní faul Stutze a technickou chybu Raivia během deseti sekund.

Vždy když se Nymburk k nějakému obratu nadechoval, přišla přesná střela soupeře v závěrečných sekundách limitu na útok. Na domácích bylo vidět, že už si z tříbodové vzdálenosti ani moc nevěří. A když pět minut před koncem trefil rozehrávač soupeře Collins těžkou střelu za tři body a posunul rozdíl ve skóre na třináct bodů, v tvářích hráčů Nymburka byla vidět velká frustrace.

Page dal jen jeden bod, domácí bodově držel Burns

Přesto se domácí ještě nevzdali a dvě a půl minuty před koncem donutili trenéra Charleroi k oddechovému času za stavu 56:64. To však bylo od Nymburka vše a blíže než na pět bodů už se v závěru nedostali.

Page dal za celý zápas jediný bod, ale hosté se bez jeho příspěvku obešli. Nymburk střelecky držel Christian Burns, autor 16 bodů. Mimo něj se ale do dvouciferných čísel dostali pouze Jiří Welsch a Tre Simmons. Domácí se sice ani jednou nemýlili při trestných hodech (21/21), ale pouhé dvě proměněné trojky z 18 pokusů převrátily misky vah na stranu soupeře.

"Dnes nám nešla střelba a ta je důležitou součástí hry. Zdálo se, že se míči prostě do koše nějak nechce. Vytvářeli jsme si solidní pozice pro střelbu, ale ani ty otevřené střely jsme nedokázali proměňovat," mrzelo kapitána Jiřího Welsche. "V tabulce se Charleroi tolik nedaří, ale nás dvakrát porazili. Proti nám vždy zahrají dobře. Na nás se asi podepsalo i to, že jsme minulý týden odehráli tři těžká venkovní utkání," dodal.

Problém ve střelbě viděl i Růžička. "Bylo to o střelbě, v útoku jsme míjeli i naprosto otevřené pozice. Zahodili jsme jak trojky, tak i šoupáky. Nás ta špatná střelba mentálně srážela po celé utkání stále více dolů a nedostali jsme se od začátku do herního rytmu. Soupeř získával s přibývajícím časem půdu pod nohama a ten zápas ovládl," hodnotil.

Evropský pohár basketbalistů - 8. kolo:
Skupina C:
Nymburk - Charleroi 67:73 (19:18, 30:33, 43:51)
Nejvíce bodů: Burns 16, Simmons 13, Welsch 10 - Collins 16, Dowdell a Hatcher po 12. Fauly: 20:24. Trestné hody: 21/21 - 18/10. Trojky: 2:7. Doskoky: 33:39.
Oldenburg - Nancy 71:85
Sevilla - Virtus Řím 98:80.
1.Virtus Řím862682:62114
2.Nancy853614:59513
3.Sevilla844609:59112
4.Nymburk844608:62012
5.Charleroi835581:64011
6.Oldenburg826582:60910

Reklama

Související témata: