Hlavní obsah

Carol, Barbara - Hermannová, Štochlová 2:1Oba české beachvolejbalové páry zahájily turnaj v Dauhá porážkou

Aktualizováno

Plážové volejbalistky Barbora Hermannová a Marie Sára Štochlová zahájily ve čtvrtek sezonu těsnou prohrou 19:21, 21:19 a 13:15 s Brazilkami Carol a Barbarou na turnaji Pro Tour Elite v Dauhá. Premiéra v nejvyšší kategorii nevyšla ani Janu Dumkovi s Jiřím Sedlákem, kteří podlehli mistrům Evropy Davidu Ahmanovi s Jonatanem Hellvigem ze Švédska 8:21, 14:21.

Foto: OBO 2022/Vlastimil Vacek, Právo

České beachvolejbalistky Barbora Hermannová a Marie-Sára Štochlová na archivním snímku

Článek

Hermannová se Štochlovou držely s druhým párem světového žebříčku po celý zápas krok. Po prohraném prvním setu sice v koncovce druhé sady o drobný náskok přišly, ale eso Štochlové poslalo utkání do tie breaku. Také v něm byl stav dlouho vyrovnaný, ale po dvou nevynucených chybách Štochlové se zkušené Brazilky dostaly do trháku a vedení už nepustily. Také proto, že při šanci na vyrovnání zahrála Štochlová těsný aut.

"Zápas byl velice vyrovnaný, agresivní, náročný a dlouhý. Bohužel jsme ho prohrály vlastními chybami, což té prohře dává hořký příznak. Bylo to o pár chybičkách, kdy jsme to nezvládly proměnit. Jsme ale spokojené s tím, že jsme dokázaly konkurovat jedněm z nejlepších Brazilek na tour. Ukazuje nám to, že jsme dobře potrénovaly," uvedla Hermannová pro ČTK.

V pátek se Češky utkají o postup do play off s dalšími Brazilkami Talitou a Thamelou a s Australankami Taliquou Clancyovou a Mariafe Artachovou. Vítěz skupiny si zajistí čtvrtfinále, druhý se třetím budou muset do předkola. Výsledky turnaje už se budou započítávat do olympijské kvalifikace.

Dumek se Sedlákem, kteří se mezi 16 nejlepších párů probojovali z kvalifikace, nezačali proti Ahmanovi s Hellvigem dobře a první set prohráli drtivým rozdílem. Druhá sada už byla o něco vyrovnanější, přesto si Švédové i díky čtyřem esům bez problémů došli za necelou půl hodinu pro vítězství.

"Dneska nás Švédi opravdu přejeli. Hlavně ze začátku jsme hráli hrozně ustrašeně. Furt jsme čekali, co předvedou, a sami jsme vůbec nehráli svoji hru, nebyli jsme odvážní. Takhle se s nimi hrát nedá, proto jsme prohráli dost výrazně," řekl Dumek ČTK. "Druhý set už byl trochu důstojnější. Pokud takhle příště budeme hrát od začátku, tak snad můžeme hrát i vyrovnané zápasy a třeba pomýšlet i na jednu výhru," dodal ostřílený polař.

Šestatřicetiletý Dumek s o deset let mladším Sedlákem nahradili ve skupině české jedničky Ondřeje Perušiče s Davidem Schweinerem, kteří museli odstoupit kvůli nemoci. V pátek čekají Dumka se Sedlákem světové jedničky Norové Anders Mol a Christian Sörum a Italové Paolo Nicolai a Samuele Cottafava.

Turnaj Pro Tour kategorie Elite v plážovém volejbalu v Dauhá
Muži - skupina A:
Ahman, Hellvig (8-Švéd.) - DUMEK, SEDLÁK (16-ČR) 2:0 (8, 14).
Ženy - skupina D:
Carol, Barbara (4-Braz.) - HERMANNOVÁ, ŠTOCHLOVÁ (12-ČR) 2:1 (19, -19, 13).

Reklama