Hlavní obsah

Česko - Dánsko 84:63Ojedinělá bilance basketbalistek. Na postup daly výraznou pečeť

Praha
Aktualizováno

Pečeť na postup daly české basketbalistky sobotním vítězným loučením v Istanbulu, kde na závěr kvalifikační bubliny zdolaly Dánsko 84:63 a vybojovaly si tak čtrnáctou účast na ME v řadě, což je ojedinělá bilance na úrovni reprezentace v naší zemi. Zajištění cesty na červnový šampionát, který spolupořádají Francie a Španělsko, jen potvrzuje stabilní příslušnost národního týmu do evropské špičky.

Foto: FIBA

Petra Záplatová zakončuje v utkání proti Dánsku.

Článek
Fotogalerie

České družstvo při svém posledním vystoupení ve skupině velmi rychle vedlo 4:0, jenže pak přes pět minut střílelo v útoku velmi ukvapeně a nepřesně, což vedlo k dánské desetibodové šňůře. Rozčilený trenér Svitek při oddechovém čase prostřídal základní sestavu, z níž to nešlo Bartákové ani Elhotové, a dosáhl alespoň trochu zklidnění basketbalového projevu. Problém ale zůstával s úspěšností střelby, z osmi trojkových pokusů během první čtvrtiny dostaly Češky do koše pouze jediný.

Klíčem k obratu byla jejich precizní práce v obraně a rapidní zlepšení na doskoku, což znemožnilo Dánsku téměř sedm minut skórovat. Zlom nastal s příchodem střídající Záplatové v okamžiku, kdy národní tým ještě prohrával 19:23. Pak ale nasázel devatenáct bodů za sebou díky rychlému protiútoku, nebojácné střelbě a úspěšnosti v trestných hodech.

Výbornou práci v obraně, ale i při útočném úsilí odváděla teprve 21letá Voráčková. Také její zásluhou z toho bylo české poločasové vedení 43:32. Reprezentantky i ve třetí čtvrtině těžily z dobrého pohybu a měly výrazně nižší počet ztrát míče. Náskok se netenčil, i když se na palubovku v posledních pěti minutách dostaly hráčky z lavičky.

Foto: FIBA

Veronika Voráčková při utkání proti Dánsku.

Česko tak má jisté prvenství ve skupině, z níž postoupí také Itálie. Kompletní šestnáctka účastníků ME bude jasná až na konci víkendu, ale už teď do ní s jistotou patří i Belgie, Rusko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Srbsko, Chorvatsko, Bělorusko a samozřejmě obě pořadatelské země, tedy Francie a Španělsko.

Dánský styl zprvu zlobil

Trenér Štefan Svitek po utkání přiznal, že úvod utkání neprobíhal zcela podle jeho představ. „Zatímco Dánky dokázaly nepříjemně sbíhat ke koši a trefovaly i těžké střely zdálky, my jako bychom čekali, že se to vyhraje samo. Až od druhé čtvrtiny holky chytily rytmus, zlepšily se v obraně i v útoku, přestaly střílet jen z dálky, a to byl recept na úspěch," hodnotil kouč.

Foto: FIBA

Petra Záplatová se snaží prosadit přes dánskou obranu.

„Bylo hodně důležité, že jsme se z lavičky dokázaly doplnit a zareagovat na specifický běhavý styl basketu, který vyznává Dánsko. Než jsme si zvykly, nedělal nám zrovna dobře. Když jsem se pak ve druhé čtvrtce dostala do sestavy, měla jsem v sobě spoustu energie a na hřišti se mi dařilo. Pocity jsou skvělé, odvedly jsme dobrou práci a postupujeme," líčila Petra Záplatová, která při klíčovém obratu dávala české hře myšlenku i jistotu provedení.

Kvalifikace ME basketbalistek – skupina D v Istanbulu
Česko–Dánsko 84:63
Nejvíc bodů: Záplatová a Reisingerová po 15, Voráčková 13, Bartáková 11, Březinová 9, Elhotová 8 – S. Tryggedssenová 12, Hesseldalová 11, Seilundová a Jespersenová po 10, Ryderová 9. Čtvrtiny: 15:19, 28:13, 19:17, 22:14.
Itálie - Rumunsko 81:66

Reklama

Související témata: