Hlavní obsah

Francie - Japonsko 3:2Olympijští vítězové z Francie odvrátili Japoncům mečbol a jsou ve čtvrtfinále

Aktualizováno

Po nečekaném dramatu a odvráceném mečbolu se olympijští vítězové z Francie probojovali v pondělí do čtvrtfinále mistrovství světa volejbalistů. Japonci, které vede právě francouzský kouč Philippe Blain, byli jediný míč od nečekaného vítězství, ale poslední bod proměnil smečař Earvin Ngapeth. Zato Ukrajina senzaci dotáhla a vyřadila Nizozemsko, navíc ve třech setech.

Článek

Ukrajinský tým se dnes postaral o dosud největší překvapení šampionátu, které hostí Polsko se Slovinskem. Po výhře nad Nizozemskem se o vylepšení svého maxima pokusí ve středečním čtvrtfinále opět v Lublani proti domácím Slovincům, úřadujícím vicemistrům Evropy. Francouzi svedou další bitvu proti Itálii.

Ukrajinci v červnu nestačili na české volejbalisty a v semifinále Evropské ligy jim podlehli 2:3. Dnes však vyřadili Nizozemce s obávaným univerzálem Nimirem Abdelem-Azizem a v žádném ze tří setů je nepustili přes 19 bodů. Abdel-Aziz skončil na deseti bodech. Ukrajinci předvedli 12 bodových bloků, pět es a v čele s kapitánem Olehem Plotnyckým se radovali z postupu už po 68 minutách hry.

"Mám slzy na krajíčku, protože vítězství je teď pro naši zemi tak důležité," řekl Plotnyckyj s připomínkou ruské invaze, jež začala v únoru. Kvůli ní byla tradiční velmoc Rusko z volejbalového šampionátu vyloučeno, přišlo o pořadatelství a nahradila ho právě Ukrajina.

"Je to úžasné. A výsledek naší společné práce za posledních pět let. Nizozemsko je tak silný tým, ale my dnes hráli fantasticky. Jsem rád, že budeme hrát proti Slovinsku, diváci mu bouřlivě fandí a to vyburcuje i nás," dodal Plotnyckyj.

Ve čtvrtfinále už jsou také polští obhájci titulu a Američané. O zbývající místa se v úterý utkají Srbsko - Argentina a Brazílie - Írán.

Mistrovství světa volejbalistů - osmifinále v Lublani
Ukrajina - Nizozemsko 3:0 (16, 19, 18)
Francie - Japonsko 3:2 (17, -21, 24, -22, 16)

Reklama

Související témata: