Hlavní obsah

Pětinásobná šampionka Ligy mistryň dává reprezentaci sbohem. Věk se nedá zastavit, ví Knedlíková

Nastal čas. Dlouholetá opora české házenkářské reprezentace Jana Knedlíková se loučí s národním týmem. Oznámil to Český svaz házené v tiskové zprávě. Třiatřicetiletá křídelnice ovšem bude pokračovat v klubové kariéře, v níž zaznamenala unikátní úspěch. Třikrát slavila vítězství v Lize mistryň s maďarským Györem a dvakrát s norským Kristiansandem, jehož dres obléká i v této sezoně.

Česká házenkářka Jana Knedlíková se loučí s reprezentacíVideo: Česká házená

 
Článek

Pořád patří k nejlepším pravým křídlům světa a bude útočit na šestý triumf v Lize mistryň v řadě. A tak bude pro reprezentaci konec Knedlíkové ztráta. „Ale věk se zastavit nedá. Cítím, že už je čas. Čas dát prostor novým hráčkám. I když to nebylo vůbec jednoduché rozhodnutí," podotkla rodačka z Prahy a bývalá házenkářka Slavie.

První impuls k možnému konci kariéry v národním týmu přišel na mistrovství světa 2021 ve Španělsku. „Někdo si možná nedokáže úplně představit, co vlastně znamená reprezentovat. Člověk hraje celou sezonu klubové soutěže a když je týden pauza, odcestuje na sraz. Vrátí se zpátky a hned pokračuje v klubu. Upřímně, už to nezvládám. Vím, že tělo stárne," vysvětlovala Knedlíková.

„Ale chtěla bych říct, že reprezentovat svoji zemi je obrovská čest. Vážím si toho, že jsem mohla být v národním týmu. Kdyby šel stopnout čas a člověk by nestárnul, tak budu pokračovat s radostí dál. Byla to vždy pěkná změna. Zpět mezi svoje kamarádky, do českého humoru," řekla házenkářka se 124 starty a 265 góly v českém výběru.

Foto: Česká házená

Jana Knedlíková dres české házenkářské reprezentace už neoblékne.

Jejím posledním domácím duelem v reprezentačním dresu zůstane skalp olympijských vítězek z Francie v Plzni před necelým rokem. „V nejlepším se má skončit," usmála se Knedlíková. „Vzpomínky jsou a vždycky budou příjemné," pokračovala. Po následné venkovní prohře v Chorvatsku ale Češky na listopadovém evropském šampionátu chyběly.

Oficiální rozlučku naplánoval svaz na 11. dubna v rámci barážového utkání o mistrovství světa proti Švýcarsku, první duel se hraje na palubovce soupeře ještě o tři dny dříve. „Jsem na to zvědavá. Moc nevím, co od toho čekat, jestli to bude spíš veselé, nebo smutné," zasmála se.

Zápas v Brně už bude sledovat pouze z tribuny. „Určitě to pro mě bude těžké. Jakmile člověk nehraje a kouká jen zvenku, je to možná ještě horší, než být na hřišti. Ale budu holkám strašně moc fandit," uzavřela Knedlíková.

Reklama