Hlavní obsah

Česko - Ukrajina 3:2Pětisetové drama s vítěznou tečkou. Česko je po 12 letech ve čtvrtfinále ME

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to strhující volejbalová podívaná, která po téměř dvou a půl hodinách měla šťastný konec pro české volejbalistky. V bruselském osmifinále mistrovství Evropy ztratily dvousetové vedení, ale nakonec udolaly 3:2 Ukrajinu, když jednotlivé sady skončily 25:22, 25:22, 20:25, 10:25 a 15:12. Reprezentantky jsou tak po dvanácti letech ve čtvrtfinále, v němž ve středu nastoupí proti úřadujícím šampionkám, Srbsku.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Radost českých volejbalistek během zápasu s Ukrajinou na ME.

Článek

„Dva sety nám fungovalo všechno, pak jsme ale měly problém, naštěstí v tie-breaku jsme to urvaly obrovskou vnitřní silou celého týmu. Nechtěla jsem za žádnou cenu dobře rozehraný zápas ztratit, ubojovaly jsme to, a jako kapitánka jsem na všechny děsně pyšná,“ líčila pro Českou televizi smečařka Michaela Mlejnková.

První dějství skutečně začaly reprezentantky s velkou chutí. Jejich vedení 17:10 se sice zrychlením ukrajinské nahrávky a větší odvahou soupeřek při útoku rozplynulo do nerozhodného stavu 22:22, ale úplnou koncovku zvládly skvěle české smečařky. Povzbuzen ziskem setu mohl národní tým hrát klidněji.

Dařilo se mu to. Při servisu Valkové se povedlo získat šest míčů v řadě a utéct ve skóre na hodně nadějných 21:16. Při upření bodu českému družstvu po zjevné ukrajinské teči nezahnala pocit křivdy ani neúspěšná video výzva trenéra Athanasopulose. Náskok se tenčil, soupeřky odvrátily jeden setbol. Druhý už ale národní tým proměnil a byl na dobré cestě.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

České volejbalistky během zápasu s Ukrajinou na ME.

Ukrajina však po pauze ve třetím setu hodně tlačila servisem. Češky dlouho držel ve hře výborný blok. Když jejich útoku chyběla razance, zachraňovala naději v určitých momentech fascinující obrana v poli. Spása to ale nebyla. Na straně soupeřek dominovala Milenková a řecký kouč v českých službách se za nepřiznivého stavu 16:22 marně snažil střídáním odvrátit ztrátu sady.

Dění na palubovce se úplně proměnilo, reprezentantkám se rozsypala obrana a propadly do absolutního herního útlumu. Ukrajinky předvedly deset úspěšných míčů v řadě a za stavu 6:17 už byl neskutečně bojácný český tým přes razantní změny v sestavě psychicky úplně dole. Ta beznaděj a totální ztráta sebevědomí připomínaly úvodní debakl s Ázerbájdžánem, osmifinálový duel po dvou hodinách nezadržitelně spěl k tie-breaku.

Do něj se vrátily na českou stranu sítě všechny opory, které na lavičce dostaly prostor k odpočinku a urovnání myšlenek. Ukrajinky rozehrály páté dějství lépe, vedly 3:1 a zdálo se, že režie zápasu už mají pevně v rukou. Český prapor ale zvedla nalezenou odvahou překypující kapitánka Mlejnková, brala zakončení útoku na sebe a bylo z toho najednou vedení 9:5. Jenže přišly nevynucené chyby jejích spoluhráček a náskok se začal tenčit. Ukrajina vzdorovala, odvrátila tři mečboly, až ten čtvrtý proměnila Havelková a nastala erupce české radosti.

Ve čtvrtfinále se utkají v úterý ve Florencii Nizozemsko - Bulharsko a Itálie - Francie, ve středu v Bruselu pak Česko - Srbsko a Turecko - Polsko. V pátek je v belgické metropoli na programu semifinále, v neděli se tam pak hrají zápasy o medaile.

Osmifinále mistrovství Evropy volejbalistek v Bruselu:
Česko - Ukrajina 3:2 (22, 22, -20, -10, 12)
Rozhodčí: Lopes Pinto (Portug.), Cesare (It.). Čas: 138 min. Diváci: 361.
Sestava a body Česka: Havelková 19, Pavlová 3, Orvošová 20, Mlejnková 21, Koulisiani 5, Valková 3, libera Digrinová/Dostálová - Hodanová 3, Brancuská 2, Pelikánová, Jedličková 1, Bukovská. Trenér Athanasopulos.
Nejvíce bodů Ukrajiny: Krajdubaová 26, Milenková 17, Dorsmanová 10.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.