Hlavní obsah

Pětkrát covid, poprask, žádná bublina. Jsme konsternovaní, zlobí se hvězda před startem šampionátu

Pět polských házenkářů mělo před pátečním vstupem do mistrovství Evropy v Bratislavě pozitivní test na koronavirus. Všichni jsou bez příznaků. Po případném absolvování dvou PCR testů s negativním výsledkem budou moct opustit izolaci po pěti dnech.

Foto: IHF, Facebook

Ilustrační foto

Článek

Poláci zahájí turnaj v pátek utkáním proti Rakousku. Ve skupině D je pak čekají ještě v neděli Bělorusové a v úterý Němci.

Šampionát se kromě Bratislavy, kde mají skupinu i čeští reprezentanti, bude hrát ještě v Košicích, Budapešti, Debrecínu a Szegedu. Maďarští pořadatelé si od některých účastníků vysloužili ještě před dnešním startem turnaje kritiku kvůli laxnímu přístupu k opatřením proti šíření koronaviru.

"Jsme konsternovaní tím, za jakých podmínek se tohle mistrovství koná," uvedl podle agentury SID hvězdný francouzský hráč Nikola Karabatic. "Dodržovali jsme přísná opatření, abychom virus nechytili. A pak dorazíme sem do hotelu a chodíme mezi hosty, kteří nenosí roušky. Na stejných místech také jíme," zlobil se v Szegedu trojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa.

Na chaotickou organizaci v tomto v maďarském městě si stěžoval na twitteru i španělský trenér srbské reprezentace Toni Gerona. Znepokojení vyjádřil také islandský kouč Gudmundur Gudmundsson v Košicích. "V hotelu není žádná bublina. Jsou tu i úplně normální turisté."

Podle hygienických pravidel stanovených Evropskou házenkářskou federací nejsou týmy v klasické "bublině", ale mají mít zajištěny oddělené prostory ke stravování a schůzkám. Maďarští organizátoři výtky Srbů a Francouzů odmítli.

Obavy z nákazy koronavirem panují hlavně v Maďarsku, které je známé rezervovaným přístupem k pandemii. V tamních třech halách nejsou žádná omezení pro diváky, zatímco na Slovensku je kapacita omezena na čtvrtinu.

Z Bratislavy žádné stížnosti slyšet nejsou. "Zatím tu bylo všechno v pořádku, všichni chodí s rouškami, ne jak jsme slyšeli z Maďarska," uvedl trenér německých házenkářů Alfred Gislason.

Reklama

Související témata: