Hlavní obsah

Předvedli jsme svou hru jen deset minut, litoval Babák po demolici od Švédů

Martin Kézr (Dauhá)Právo

I když dal Tomáš Babák Švédům pět gólů, nemohl odvrátit debakl, který schytali čeští házenkáři ve druhém utkání na mistrovství světa v Kataru. Národní tým byl severským soupeřem v hale Al Sadd doslova zdemolován, výsledek 22:36 je výmluvný.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Házenkář Tomáš Babák v zápase MS proti Švédsku.

Článek

Od začátku to vypadalo, že si se švédským herním stylem nevíte rady. Co se dělo?

To není o stylu, chystali jsme se na Švédy pečlivě dva dny. Věděli jsme, co budou hrát, jenže když dostanete skoro čtyřicet gólů, nemůžete uhrát dobrý výsledek.

Obrana byla prachbídná...

Ze začátku jsme neubránili prakticky žádný útok, to je pak těžké. Dostali jsme spoustu branek a z toho se vše špatné odvíjelo. Když selže obrana, nemůžeme ani myslet na rychlý protiútok, kterým chceme soupeře zlobit. Naše obrana byla špatná, to samé útok.

Nedala se zdrcující švédská síla nějak zastavit?

V poločase jsme si sice v šatně řekli, že to takhle dál nejde, že půjdeme s hlavou nahoře a chvíli se to i dařilo, z minus devět se skóre tak dostalo na minus šest, jenže pak jsme nedali trhák, sedmičku, ani náskok z brankoviště a zase nám utekli.

Ten povedený úsek hry byl moc krátký, že?

Bohužel jsme svou hru předvedli pouze 10 minut, zatímco Švédové to dokázali celých šedesát, což bylo rozhodující.

Byla ta švédská házenkářská razance hodně zdrcující?

Rychle odhalili naše slabiny a sami ukázali, že mají vynikající řešení těch akcí vepředu. Bylo to s nimi daleko těžší než s Francií, z mého osobního pohledu vypadali i o něco silnější.

Jaké je poučení pro další zápasy?

Že musíme zlepšit úplně všechno. Máme za sebou teprve druhé utkání na mistrovství a nikdo asi nečekal, že porazíme Francouze nebo Švédy. Teď už však bude nutné začít vyhrávat.

Další soupeři ve skupině už vypadají přijatelněji, je to tak?

Nelze k tomu přistupovat tak, že by teď měly přijít nějaké snadnější zápasy, protože jinak dost rychle narazíme. Proti Egyptu, Islandu i Alžírsku musíme jít na hranici svých schopností, jinak nemáme šanci uspět.

V čem to bude jiné než dosavadní utkání?

Egypt má hodně silové hráče, na které se musí vytvářet tlak. Rozhýbat je a dávat to rychleji z ruky. Alžírsko zase hraje úplně jinou obranu, hodně vysouvají hráče dopředu. Primární je ale podle mě naše defenzíva, kterou musíme pojmout daleko lépe, protože jinak ani nemůžeme vyrážet dopředu s nějakou nadějí.

Reklama