Hlavní obsah

Premiér Fiala ocenil český tým za úspěch na World Baseball Classic

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil na setkání v Hrzánském paláci v Praze baseballové reprezentanty, kteří v březnu dosáhli historického úspěchu na World Baseball Classic. Při premiérovém startu na prestižním turnaji za účasti profesionálů ze zámořské ligy MLB vybojovali v Tokiu čtvrté místo ve skupině, čímž se kvalifikovali na další ročník soutěže.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Kapitán české baseballové reprezentace Petr Zýma (vpravo) předává dres předsedovi vlády Petru Fialovi.

Článek

"Baseball u nás určitě nepatří mezi nejrozšířenější sporty. Nemáme tu tak silnou tradici ani takové zázemí jako v jiných sportech, jako je třeba hokej, fotbal nebo tenis. Vy jste ale dokázali něco, co si opravdu zaslouží poděkování a pozornost," řekl Fiala baseballistům.

Reprezentantům předal pamětní listy a lvíčka do klopy. "Tímto úspěchem jste na sebe upozornili světovou baseballovou komunitu, fanoušky z mnoha zemí a váš příběh je určitě oceňován nejenom v České republice. Udělali jste hodně pro propagaci tohoto sportu u nás a jsem si jist, že to povede i k tomu, že baseball teď bude lákat nové diváky a snad i novou generaci," uvedl předseda vlády.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) (uprostřed) ocenil členy české baseballové reprezentace.

Reprezentační trenér Pavel Chadim si přeje, aby baseballový boom neustal. Rád by také přidal úspěch na domácím evropském šampionátu, který se bude hrát v září a říjnu. "Chtěli bychom, aby to nebyla jenom warholovská patnáctiminutovka. Chtěli bychom na mistrovství Evropy splnit sen mnoha generací a získat medaili. Za posledních třicet let má medaili jedenáct různých zemí, tak bychom chtěli být dvanáctí," prohlásil kouč.

"Věříme, že více malých kluků bude hrát baseball, ale i rodiče se stanou fanoušky a přijdou nás na mistrovství Evropy podpořit," řekl Chadim, jehož svěřenci porazil v Tokiu na úvod Čínu. Zbylé tři zápasy prohráli, ale v souboji s domácím Japonskem si užili kulisu více než 40 tisíc diváků.

Baseballisté věnovali premiérovi dres a tašku. "Byl to nápad kapitána. Je to slušnost, když jdeme na nějakou návštěvu, tak hosta ocenit. Dostal také čepici, míček, knihy o baseballu, takže čekáme, že nás přijde podpořit i na mistrovství Evropy," uvedl Martin Mužík, který homerunem výrazně přispěl k vítězství nad Čínou. "Do příštího WBC půjdeme s tím, že bychom chtěli přidat i druhou výhru," prohlásil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.