Hlavní obsah

Premiéra plná odvahy a obětavosti. Solily jsme servis a byl za to pro nás set, říkala Valková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mistrovství světa volejbalistek se Česko vrátilo po dvanácti letech, takže všechny reprezentantky zažívaly v duelu s Brazílií velkou premiéru. Byla plná odvahy a obětavosti, hlavně díky tomu se povedlo stříbrné olympijské medailistky obrat o set.

Foto: Marek Pirner, Český volejbal

Porada českého týmu.

Článek

Přestože po 107 minutách hry reprezentantky odcházely z palubovky s porážkou 1:3, neměly se vůbec za co stydět. České volejbalistky se celý zápas prezentovaly kvalitním příjmem i obětavou obranou v poli.

V útoku ale byly ale přece jen razantnější a tím i produktivnější Brazilky v čele s kapitánkou Gabrielou Guimaraesovou, která jako smečařka složily 24 bodů. „Nedokázali jsme ji zastavit, ale to je hráčka světové extratřídy," řekl trenér českého výběru Jannis Athanasopulos, jenž ale výkon svého týmu ocenil.

Foto: Marek Pirner, Český volejbal

Česká volejbalistka Ela Koulisiani.

„Za všech okolností jsme bojovali, snažili se na Brazilky tlačit a dokázali vyhrát set. Je to velmi důležité pro naše sebevědomí, že jsme schopni hrát i s nejtěžšími soupeřkami," uvedl kouč, jenž překvapily širokou rotací. „Šanci dostala prakticky všechna děvčata. Nebyl to plán, ale během utkání jsem prostě měl pocit, že je čas dát prostor i dalším a chytly se i střídající hráčky.

Na jednom ze tří kurtů, které v Arnhemu vznikly na zastřešeném fotbalovém hřišti, předvedly Češky nejlepší úsek v koncovce třetí sady, kdy překlopily skóre na svou stranu. Brazilky se dopustily několika nevynucených chyb v útoku, reprezentantky uhrály tři míče za sebou, čímž se dostaly do nadějné vedení.

K proměnění druhého setbolu jim pak Priscila Moreiraová pomohla zkaženým servisem, který poslala daleko zadní čáru. „Myslím si, že jsme si splnily, co jsme chtěly, že půjdeme do prvního utkání odvážně, budeme solit servis a hrát týmově. Byl za to pro nás jeden set. Atmosféře hodně prospěla živá hudba a přišla spousta diváků, takže to stálo za to," tvrdila nahrávačka Kateřina Valková.

Foto: Marek Pirner, Český volejbal

Radující se český tým.

Gabriela Orvošová byla nejčastěji bodující českou hráčkou, ale bojovala s obranou, kterou v reprezentační kariéře ještě nezažila. „Brazilky nás občas dokázaly hodně tlačit servisem. Nejtěžší ale bylo smečovat přes jejich tvrdé a vysoké bloky," poznamenala. Všechny reprezentantky mají na mistrovství nalakované nehty v českých barvách. „Chtěly jsme být hezké a projevit sounáležitost i takhle," usmála se univerzálka.

Foto: Marek Pirner, Český volejbal

Česká volejbalistka Ela Koulisiani při smeči.

Další těžkou zkoušku na šampionátu podstoupí volejbalistky už v pondělí od 14.15 h proti Japonsku. „Pod dojmem sobotního výkonu můžeme být pozitivního výkonu a jít na další celek z absolutní světové špičky odhodlaně," tvrdila Valková.

Reklama

Související témata: