Hlavní obsah

Ragbistky plné emocí. To je prostě bomba! Ráno ale musí do práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radost z nich sršela, tradiční pozápasové kolečko hráček s realizačním týmem bylo plné nadšení a radostného skandování. Bronzové medaile z Evropských her předčily očekávání českých sedmičkových ragbistek, zároveň je poslaly do finální kvalifikace o olympiádu!

Julie Doležilová po bronzu českých ragbistek.Video: Český olympijský tým

 
Článek

V zápase o bronz na stadionu Wisly Krakov nebyly Češky favoritkami. S Belgičankami letos hrály popáté. Čtyřikrát prohrály, ale jejich nejlepší zápas přišel v ideální moment. Výhra 24:17 spustila oslavy!

„Strašně moc emocí, které musíme vstřebat, ale neskutečně dobrý pocit,“ hřálo Julii Doležilovou, tahounku českého týmu. „Je to dokonalý, prostě bomba,“ rozplývala se její spoluhráčka Kristýna Plevová.

A i jinak klidný kouč Vít Chalupa se spokojeně usmíval. „Je to boží. Holky už několikrát dokázaly, že umí překvapit a já jim docela věřil,“ ujišťoval.

Krakov mohl zažívat velké oslavy, jenže české ragbistky jsou na rozdíl třeba od zlatých Britek amatérkami, které trénují po práci či škole. A část z nich se v pondělí musí hlásit zaměstnavateli. „Ve čtvrt na jedenáct večer mi odjíždí vlak, stihnu jen sprchu. V pondělí zase nastupuju u nás v nemocnici a bude ze mě fyzioterapeutka,“ hlásila Plevová.

„Ale ještě pár hodin budu holka s medailí na krku,“ těšila se ragbistka, která se dříve věnovala judu. Přijímat rány je tak zvyklá a obětavost prokázala i při Evropských hrách. Přijela na ně po operaci zlomeného nosu. „A v semifinále mi ho jedna protihráčka zlomila znovu,“ líčila.

Foto: Ivana Roháčková

České ragbistky při útočné akci proti Belgii na Evropských hrách

Češky si tak příští rok v červnu zahrají světovou kvalifikaci o olympijskou Paříž. Ve hře bude dvanáct týmů, jen jeden postoupí a bude hrát zápasy na Stade de France. „Ani nevím, jestli dostanu dovolenou a pustí mě z práce, teď si užívám medaili,“ jásala Plevová.

Původně přitom tým plánoval směřovat až k olympiádě v Los Angeles 2028. „Chtěli jsme jít postupnými kroky po schodech. Ty schody jsou velké a postupujeme rychle,“ usmívá se kouč Chalupa. „Určitě se české ragby zase posune, může přijít spousta nových hráček. A my budeme makat dál,“ slibuje Doležilová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.