Hlavní obsah

Sen basketbalistů o olympijské Paříži se rozplynul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šance českých basketbalistů, že se po Tokiu představí i na dalších olympijských hrách v Paříži, zhasla. Na cestě kvalifikací si svěřenci španělského kouče Diega Ocampa sice v estonském Tallinnu zapsali dvě výhry, když po domácích zdolali i Severní Makedonií 94:82, jenže výhra Estonců nad Izraelem o dva body je seslala mimo dvě příčky znamenající postup do další fáze v polské Gliwici.

Foto: CZ Basketball/Václav Mudra

Ondřej Sehnal v zápase proti Severní Makedonii.

Článek

„Izrael se snažil, ale byl si vědom jistoty postupu do semifinále. My se musíme soustředit na to, co se dá zlepšit, ne na to, co je mimo naši moc,“ krčil rameny Ocampo.

Češi se proti outsiderovi skupiny, který oba předchozí zápasy prohrál, rozjížděli pozvolna, ale drama v závěru nedopustili zejména díky úspěšným doskokům na obou stranách hřiště a přesné střelbě z dálky, celkem 48 bodů obstarali z 16 úspěšných trojbodových pokusů.

„Dobře jsme posouvali míč, byl jsem s naší hrou spokojený,“ přiznal kouč Ocampo. „Soupeř neměl co ztratit, ale my měli předtím volný den a dobře jsme potrénovali. Kvalitně jsme zvládli konec druhé čtvrtiny a moment ve čtvrté, kdy se nám soupeř přiblížil na osm bodů. V tu chvíli jsme dobře bránili a zahráli i výborně v útoku,“ hodnotil španělský kouč.

Foto: CZ Basketball/Václav Mudra

Vít Krejčí byl i v zápase proti Severní Makedonii českou oporou.

Jeho svěřencům dělal podle očekávání největší problém T. J. Shorts, držitele MVP trofeje z minulého ročníku Ligy mistrů dostal na hlídání Vít Krejčí.

Drobný rodák z Kalifornie, jenž od loňského roku reprezentuje Severní Makedonii, s číslem 00 na zádech nastřílel 27 bodů. „Neuvěřitelný hráč, což dokazoval celou sezonu. Rozhodně mi něco dalo, naučit se od takového hráče, třeba jak čte obranu, že i když mu nedáme střelu, stejně se dokáže dostat do koše,“ s uznáním řekl ČTK aktuálně jediný český hráč v NBA.

Po zápase mu nezbylo sledovat poslední zápas skupiny a fandit dosud suverénním Izraelcům. Ti s faktickou jistotou postupu ztratili v závěru desetibodové vedení nad Estonci, kterým těsná výhra 67:65 zajistila díky minitabulce druhou příčku ve skupině.

Reklama